Typ om te zoeken

Facility In the spotlight

Is desinfecteren altijd nodig? Daar zijn we best kritisch over!

Delen

Corona heeft meer dan ooit duidelijk gemaakt hoe belangrijk hygiëne is. De afgelopen periode heeft echter ook gezorgd voor veel nieuwe inzichten, innovaties en nieuwe specialisten, in een nieuw bos met veel nieuwe bomen. Wanneer moet u nu desinfecteren en wanneer is gewoon goed reinigen voldoende? En als u dan moet desinfecteren, welke middelen gebruikt u en hoe? De sleutel tot optimale hygiëne ligt bij de basis: vakmensen met vakkennis en beschikking over de juiste methodes, materialen en middelen. En zijn de juiste middelen dan altijd desinfectiemiddelen? Wij denken van niet! 

Beter goed reinigen dan slecht desinfecteren 

De definitie van reinigen houdt al jaren stand: reinigen is het terugbrengen van aanwezige, zichtbare of onzichtbare vervuiling naar een aanvaardbaar niveau. Maar sinds corona staat dit meer dan ooit ter discussie. Want wat is dat dan, aanvaardbaar niveau? Inmiddels zien we dat aanvaardbaar niveau op veel plekken is doorgeslagen naar better safe than sorry. Desinfectie is hierdoor een verdienmodel geworden, maar het gesprek over wat er nodig is om de basis op orde te krijgen, wordt nog te vaak niet op inhoud gevoerd. We starten daarom liever met een basisvraag: is desinfecteren in uw situatie wel nodig? Daar zijn we best kritisch over!  

Een klein stukje vakkennis 

Waarom die voorkeur voor reiniging?

Reinigen is gewoon heel effectief in de bestrijding van micro-organismen en virussen. Door een goed uitgevoerde professionele reiniging wordt al 99,9% van de zichtbare vervuiling en het onzichtbare organisch materiaal weggenomenVirussen, zoals het coronavirus, komen via onze lichaamsopeningen, zoals onze mond en neus, in ons lichaam. Alleen bij voldoende virusdelen (dat noemen we een reservoir) raken zo veel gezonde cellen geïnfecteerd dat COVID19 als ziekte kan ontstaan. Als er goed gereinigd wordt, zijn er weinig tot geen virusdelen aanwezig en is het risico op een reservoir beperkt. Desinfectie is daarom echt niet altijd nodig. Desinfecteren komt sowieso altijd pas ná reiniging. Dan neemt het van de eventueel nog aanwezige virusdelen (0,1%) nog eens 99,999% weg 

Conclusie: ga voor een solide basis 

Een schone en veilige omgeving begint bij het op orde brengen van de basis in een (schoonmaak)organisatie. Dat betekent een optimale balans tussen een goed georganiseerd hygiëneproces met vakprofessionals die weten wat, hoe en hoe vaak ze moeten schoonmaken. Ze hebben daarnaast de juiste methode, middelen en materialen ter beschikking om die vakkennis ook in de praktijk te brengenHet gaat dus om het totaalplaatje en niet alleen om de juiste fles desinfectiemiddel! Uiteraard kan Alpheios die ook wel leveren, maar we zoeken liever samen met u naar de juiste oplossing.  

Wilt u weten hoe het met uw basis gesteld is of heeft u advies nodig? 

Bel ons op +32 (0) 3 828 48 48 of stuur een e-mail naar [email protected], dan komen we samen tot de oplossing voor uw specifieke situatie. 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *