Jan Yperman 5g

Jan Yperman Ziekenhuis test geautomatiseerde drones uit

Het Jan Yperman Ziekenhuis zal de komende twee jaar experimenteren met innovatieve projecten die gebruik maken van 5G, zoals slim transport met drones, VR-toepassingen, en het ondersteunen van dringende hulpverlening op afstand. Dat is mogelijk dankzij ondersteuning van minister van Telecommunicatie, Petra De Sutter.

De komende twee jaar wordt een 5G-netwerk uitgerold in de Westhoek. Dat is onderdeel van een Europees dossier ‘CEF 5G for Smart Communities’. Het Jan Yperman Ziekenhuis is stuwende kracht van dat dossier, in samenwerking met POM en e-BO Enterprises. Het gaat om een totale investering van 5,3 miljoen euro. Dat geld komt van de Europese Commissie (75 procent) en de Provincie West-Vlaanderen (16 procent).

Volledig geautomatiseerde drone

5G betekent sneller en stabieler internet. Dat faciliteert medische toepassingen. Om te beginnen zal het Ieperse ziekenhuis experimenteren met het inzetten van drones voor het vervoer van labostalen, medicatie en defibrillatoren. Het ziekenhuis zal als eerste in Europe een volledig geautomatiseerde drone logistiek inzetten. “In augustus opent het nieuwe dialysecentrum in Diksmuide. Bloedstalen van dialysepatiënten moeten vaak snel naar het labo voor analyse. Er wordt nu onderzocht of drones voor dat transport kunnen zorgen”, klinkt het.

Caroline Geysen
Caroline Gheysen, directeur beleidsinformatie, innovatie en netwerken.

“We maken een luchtverbinding tussen het dialysecentrum in Diksmuide en de hoofdcampus van het ziekenhuis. Hiervoor wordt ook de mogelijkheid bekeken om op het dak van ons ziekenhuis in Ieper een landingsplaats voor drones, een drone cargo port, te voorzien”, zegt Caroline Gheysen, directeur beleidsinformatie, innovatie en netwerken. “Als de drone uit Diksmuide met een staal arriveert, gaat die volledig geautomatiseerd naar het labo. Er hoeft dus niemand op het dak.  Dit gaan we niet alleen voor stalen onderzoeken, maar bijvoorbeeld ook voor medisch materiaal en medicatie. De 5G-verbinding zorgt voor een stabiele en veilige vlucht, met steeds de mogelijkheid om de drone manueel bij te sturen of eventueel meteen te doen landen.

VR-beleving en ondersteuning

Ook virtual reality wordt mogelijk gemaakt dankzij het 5G-netwerk. Ook hier worden dialysepatiënten bediend. “We doen steeds vaker aan thuisdialyse. Dat vergt een grote inspanning voor onze zorgprofessionals, die meerdere keren meegaan naar de patiënt thuis om hem op weg te helpen. We gaan nu onderzoeken hoe het mini-robotje met 360-camera bij de patiënt ondersteuning kan bieden bij de thuisdialyse. Dankzij het systeem ziet de verpleegkundige vanuit het ziekenhuis de patiënt én z’n omgeving, en kan ook de patiënt zelf vlot communiceren met het ziekenhuis.”

Ook andere VR-toepassingen worden onderzocht. Zo is er ook VRiendje, een VR-robot die langdurig zieke kinderen helpt les te volgen. “De robot wordt in de klas geplaatst. Het kind kan vanop afstand les volgen, en het lijkt net of hij écht in de klas zit. Hij of zij kan rondkijken en alles horen”, aldus Caroline Gheysen. VRiendje zal ook palliatieve patiënten bedienen, die zullen op deze manier een huwelijksfeest of verjaardag van naasten toch kunnen meemaken.

Bodycams of smart glasses

Tot slot zal ook de dringende hulpverlening (PIT) op afstand ondersteund worden met nieuwe technologie. Wanneer het Paramedisch Interventieteam (PIT) wordt uitgestuurd, is daar geen arts bij. Soms gebeurt het echter dat de situatie ter plaatse een (spoed)arts vergt. “We willen nagaan hoe we de communicatie tussen de PIT-zorgverleners op het terrein en de artsen in het ziekenhuis nog kunnen verbeteren door een real-time videoverbinding via bodycams of smart glasses”, zegt Gheysen. Dankzij de beelden van hoge kwaliteit via 5G kunnen de artsen live meevolgen, en meteen advies geven, bijvoorbeeld over het toedienen van medicatie. Er kunnen ook EKG-beelden en vitale parameters meegestuurd worden.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.