Je medisch dossier meenemen als je verhuist naar het buitenland? Het kan vanaf nu!

Het Belgische bedrijf PatientSupportR lanceert vandaag de allereerste Europese verhuisdienst voor medische dossiers. Daarmee vult het een belangrijk hiaat in de internationale gezondheidszorg in: wie naar het buitenland verhuist, hoeft zijn of haar medisch dossier straks niet meer achter te laten in het land van vertrek. België en Nederland worden de eerste landen waartussen je je medisch dossier kan meenemen.
Johan Uvin (mede-oprichter PatientSupportR): “Raar maar waar: als je vandaag naar het buitenland verhuist, blijft je medisch dossier achter. Je nieuwe huisarts moet samen met jou een volledig nieuw dossier over je opbouwen. Dat is niet alleen hopeloos inefficiënt, het leidt ook onvermijdelijk tot fouten. En aangezien je medisch dossier bepalend is voor de zorg die je krijgt, wil je dat liever niet… Met PatientSupportR hebben we daarom een veilige manier ontwikkeld om je medisch dossier mee te nemen naar een ander land binnen Europa.”
(Niet zo) evident
Het belang van een zorgvuldig medisch dossier bij de huisarts staat buiten kijf. Het vertelt je medische voorgeschiedenis en is bijgevolg bepalend voor de zorg die je krijgt. Het lijkt dan ook evident dat wie verhuist naar het buitenland, zijn of haar medisch dossier kan meenemen van de “oude” naar de “nieuwe” huisarts. Maar in de praktijk gebeurt dat vandaag bijna niet.
Waarom niet? Vandaag gebruiken huisartsen in elk land binnen de Europese Unie een ander bestandsformaat voor medische dossiers. Dat is de digitale structuur waarin de medische gegevens worden opgeslagen. Het grote probleem is dat softwaresystemen in één land de digitale structuur uit een ander land niet kunnen “lezen”. Daar had tot voor kort niemand een oplossing voor, waardoor het dossier achterbleef bij een verhuis naar het buitenland.
Beveiligde smart stick
PatientSupportR ging de uitdaging aan en stelt vandaag zijn “Europese verhuisdienst” voor. Kern van de oplossing is een sterk beveiligde smart stick met “conversiesoftware”. Die software zet het medisch dossier om van het ene bestandsformaat naar het andere, waardoor een medisch dossier uit land A plots toch bruikbaar wordt in land B. Doordat huisartsen internationale coderingsstandaarden gebruiken, kan quasi alle informatie worden omgezet.
De patiënt haalt zijn dossier op bij de huisarts met de smart stick, zet het bestand thuis om naar het formaat van het land van bestemming en bezorgt na zijn verhuis de stick met het geconverteerde bestand aan zijn nieuwe huisarts. Die importeert het in zijn praktijksysteem en klaar is Kees.
PatientSupportR start met de verhuis van medische dossiers tussen België en Nederland (in de twee richtingen). Het krijgt daarbij de steun van Stichting Inschrijving op Naam uit Nederland, een initiatief van de Landelijke Huisartsen Vereniging om de verhuis van medische dossiers binnen Nederland te ondersteunen. Straks komen Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje daarbij. Uiteindelijk wil PatientSupportR het mogelijk maken om je medisch dossier mee te nemen tussen álle EU-landen.
Anachronisme
Met de verhuisdienst voor digitale medische dossiers wil PatientSupportR ook komaf maken met een anachronisme. Rick de Leeuw, die als bekende Nederbelg de lancering van de verhuisdienst modereerde, legde uit hoe het er vandaag aan toegaat als je verhuist naar het buitenland. “Meestal blijft je dossier inderdaad gewoon achter in het land waaruit je vertrekt. In het beste geval geeft je huisarts het met je mee … op papier: dan krijg je tientallen pagina’s “platte” tekst mee waar je nieuwe huisarts uiteraard geen raad mee weet. En dat in de 21ste eeuw!”


PatientSupportR: meer dan een verhuisdienst

De Europese verhuisdienst voor medische dossiers is de eerste van een reeks oplossingen die het Belgische bedrijf PatientSupportR zal lanceren. De volgende oplossing staat al in de steigers: een slimme vertaaldienst waarmee burgers hun medisch dossier zullen kunnen inkijken en begrijpen. Daarbij zal PatientSupportR gebruikmaken van betrouwbare bronnen die medische richtlijnen en andere informatie vertalen in mensentaal, zoals Gezondheid & Wetenschap.
PatientSupportR is eind 2020 opgericht door Johan Uvin, Vincent Dupont en Etienne Maeriën. Samen zijn ze goed voor bijna 80 jaar ervaring in “ICT & gezondheidszorg”. Johan is de oprichter van PraktijkCoach en CareCoach, twee bedrijven waarmee hij huisartsen helpt met de digitalisering van hun praktijk en met de implementatie van eHealth-diensten. Vincent is de gewezen nationale coördinator van het project Mijngezondheid, het nationale gezondheidsportaal dat burgers meer inzicht geeft in hun gezondheidsgegevens. Etienne was drie jaar lang adviseur eHealth voor de federale minister van Volksgezondheid en was in die hoedanigheid betrokken bij verschillende Europese projecten rond de uitwisseling van medische gegevens.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.