IMG_3981.JPG

Kankerpatiënten en zorgverleners trainen samen voor triatlon

Twintig patiënten van het oncologisch centrum AZ Nikolaas gaan samen met artsen en zorgverleners een indrukwekkende sportieve uitdaging aan. De komende maanden volgen ze samen onder de groepsnaam ‘Tria+’  een gepersonaliseerd trainingsschema met als ultieme doel de Zwintriatlon (1000 m zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen) op 5 september 2018.

Kanker en bewegen

70 tot 90% van de kankerpatiënten hebben tijdens hun behandeling last van aanhoudende vermoeidheid. Bij 30% blijft deze vermoeidheid ook na de behandeling verder bestaan. Aanhoudende vermoeidheid en gebrek aan energie maken dat men de neiging heeft om minder actief te zijn en steeds meer te rusten. Op deze manier gaat de conditie echter verder achteruit en kosten inspanningen steeds meer moeite. Enkel door te bewegen kan men deze vermoeidheid terugdringen.

De dienst oncologie en het revalidatiecentrum van het AZ Nikolaas bieden al geruime tijd een specifiek revalidatieprogramma aan voor oncologiepatiënten. Het toonaangevende medisch tijdschrift The Journal of Clinical Oncology (JCO) meldt dat artsen (oncologen) een heel belangrijke rol hebben om kankerpatiënten te motiveren om te bewegen. Een recente Canadese studie stelde vast dat minder dan 20% van de oncologen dit met hun patiënten bespreekt, terwijl er voldoende wetenschappelijke gegevens zijn die een belangrijke meerwaarde aantonen van sport en bewegen, zowel op vlak van levenskwaliteit als overleving. Binnen de huidige richtlijnen raadt men vijf maal per week 30 minuten bewegen aan, wat haalbaar is voor de meeste patiënten. Met het Tria+ project wil de dienst oncologie van het AZ Nikolaas dan ook aantonen dat als deze groep van kankerpatiënten, tussen de 25 en de 60 jaar, een triatlon kan finishen, dan kan iedereen, jong en oud een vorm van lichaamsbeweging (wandelen, fietsen, zwemmen, … ) inbouwen.

Tria+

20 patiënten van het oncologisch centrum AZ Nikolaas gaan nu nog een stapje verder. Samen met hun buddy (partner/vriend(in)/familielid …) en een aantal zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, kinesisten, …) vormen ze Tria+ (38 leden). De naam Tria+ verwijst uiteraard naar de Zwintriatlon waarvoor we trainen, maar het belangrijkste is toch de ‘+’, die verwijst naar de specifieke buddyformule waarvoor we opteerden. De buddy is de partner, een familielid of een hechte vriend van de patiënt. Samen hebben ze de soms emotioneel zware oncologische behandeling en revalidatie doorgemaakt, nu gaan ze samen een nieuwe sportieve uitdaging aan.   
Team Het team is zeer divers samengesteld, zowel wat leeftijd als sportieve achtergrond betreft. Het is dan ook ons doel om aan te tonen dat sport voor veel kankerpatiënten een haalbare kaart is én de reintegratie kan bevorderen. 
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.