Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Kinderallergiecentrum uit de startblokken in Medisch Centrum Maria Middelares

Delen

Omdat het aantal aanmeldingen van allergieën jaar tot jaar aanzienlijk stijgt en kinderen zich steeds vaker met meerdere en ernstige symptomen melden, ging AZ Maria Middelares van start met een kinderallergiecentrum in het Medisch Centrum Maria Middelares.

De voorbije tien jaar werd het mechanisme van allergie uitvoerig onderzocht en blootgelegd. Inmiddels kunnen we de allergische weg die een kind zal afleggen voorspellen. Zo zien we dat kinderen gedurende de eerste levensjaren voornamelijk eczeem en voedselallergieën ontwikkelen. Naarmate ze ouder worden ontgroeien ze een aantal voedselallergieën en richt het afweersysteem zich tegen allergenen die in de lucht aanwezig zijn, denk aan pollen en huisstofmijten. Hierdoor kan allergisch astma ontstaan, doorgaans rond de leeftijd van vier jaar. Het kinderallergieteam zet in op het regelmatig herevalueren van allergische kinderen, net omdat allergieën in de loop van de eerste vijftien levensjaren sterk onderhevig zijn aan veranderingen.

Wat doet het kinderallergiecentrum?

Het kinderallergieteam is multidisciplinair en bestaat uit een vaste kern van de drie gespecialiseerde kinderartsen (dr. Jasmine Leus, dr. Barbara De Wilde en dr. Marlies van de Voorde), een kinderverpleegkundige, een kinderdiëtiste en een allround administratief medewerkster.

We richten ons tot kinderen met chronische klachten aan luchtwegen, maag-darmstelsel en/of huid en tot kinderen die acute, vaak ernstige symptomen vertonen na maaltijden, insectenbeten of inname van medicatie.

Daarnaast zien we veel kinderen die soms een zeer restrictief dieet moeten volgen, wegens een onterecht vermoeden van allergie. De ouders van deze kinderen begeleiden we in het veilig uitbreiden van de voeding en in het zoeken naar de klachtenverklarende diagnose. Kinderen bij wie we vermoeden dat ze hun voedselallergie ontgroeid zijn, worden onderworpen aan provocatietesten waarbij we in een veilige en gecontroleerde setting het kind blootstellen aan het allergeen waar ze vroeger ernstig op reageerden.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *