Kind ziekenhuis covid

1 op de 10 kinderen met ernstig covid heeft genetische fout in immuunsysteem

Bij één op de tien kinderen die zwaar ziek worden van een coronabesmetting, ligt de verklaring in een genetische mutatie. Dat toont een internationaal onderzoek van immunoloog prof. Filomeen Haerynck aan. Het goede nieuws is dat deze kinderen geholpen kunnen worden met een behandeling met antivirale middelen. “De broers, zussen en ouders van deze kinderen stellen we een genetische screening voor.”

In een internationale studie concluderen onderzoekers van onder andere het UZ Gent en UZ Leuven, dat bij tien procent van de kinderen jonger dan16 jaar, de oorzaak van een ernstige covid-19-infectie te vinden is een erfelijke fout in het immuunsysteem. Ze beschikken namelijk over onvoldoende type I-interferon. Deze groep van 17 eiwitten is cruciaal om cellen en het lichaam te beschermen tegen het coronavirus. Deze genetische afwijking komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen (3,5%). Gelukkig worden kinderen over het algemeen minder vaak ziek van een coronabesmetting.

“De bevindingen van de studie zijn belangrijk omdat we deze kinderen kunnen beschermen tegen ernstige symptomen bij een nieuwe infectie”, zegt prof. Haerynck. “We weten dat ze een verhoogde kans hebben om opnieuw ernstig ziek te worden bij een coronabesmetting. Daarom raden we hen volledige vaccinatie met booster aan en starten we vanaf 12 jaar een preventieve therapie met monoklonale antilichamen. Bij een COVID-infectie nemen we hen onmiddellijk op in het ziekenhuis voor een behandeling met antivirale middelen. De broers, zussen en ouders van deze kinderen stellen we een genetische screening voor.”

Vaccinatie blijft belangrijk

Kinderen met corona kunnen best gescreend worden op genetische defecten. . Zo zijn ze beter beschermd. Voor de kinderen die ziek werden maar géén genetische fout hebben, de overige 90 procent dus, werd geen verklaring voor de infectie gevonden. Daarom blijft prof. Haerynck hameren op vaccinatie.

De onderzoekers voerden een genetisch en uitgebreid immunologisch onderzoek bij 112 kinderen. Deze werden opgenomen in het ziekenhuis voor ernstige covid. Die resultaten werden op hun beurt vergeleken met die van een controlegroep van 1.200 kinderen en jongvolwassenen met milde symptomen, zonder een ziekenhuisopname. Het UZ Gent en het UZ Leuven coördineerden de studie voor België.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.