Kinderziekenhuis obesitas

Kinderziekenhuis UZ Brussel erkend als Europees expertisecentrum voor obesitas

Het kinderziekenhuis van het UZ Brussel ontving pas de ‘EASO Collaborating Centres for Obesity Management (COMs) Paediatric Section’. Het ziekenhuis behoort nu tot een netwerk van geaccrediteerde behandelscentra in Europa.

De Wereldgezondheidsorganisatie erkend obesitas als een chronische ziekte. Het aantal mensen dat eraan lijdt, is sinds 1975 wereldwijd verdrievoudigd. Dat heeft gevolgen. “Eens een kind obees is, is de kans op het spontaan verdwijnen van de obesitas zeer klein”, vertelt prof. Inge Gies, diensthoofd Kidz Health Castle en verantwoordelijke voor de obesitaskliniek voor kinderen. “De eerste 1000 dagen van het leven zijn zeer bepalend voor de programmatie van de vetcellen. Dat heeft een impact op de rest van het leven. Vandaar het grote belang van een vroege aanpak”, klinkt het. Twintig procent van de kinderen met obesitas vertoont al complicaties van het verhoogd gewicht op jonge leeftijd (zoals verhoogde cholesterol, hoge bloeddruk, leververvetting). “Ook het psychosociale luik mag niet uit het oog worden verloren. Een derde van de kinderen met obesitas wordt bijvoorbeeld gepest.”

De European Association for the Study of Obesity, die de accreditatie uitdeelt, bundelt expertise over onderzoek en beleid over obesitas. Voortaan maakt het Kidz Health Castle van het UZ Brussel deel uit van de ‘Collaborating Centres for Obesity Management’ (COM’s) van het EASO. Dit is een netwerk van geaccrediteerde multidisciplinaire behandelcentra uit heel Europa. Deze accreditatie is drie jaar geldig.

“Dankzij de erkenning zitten we mee op de eerste rij van de ontwikkeling van nieuwe onderzoeken en behandelingswijzen”, vult prof. Gies aan. “Met deze accreditatie geven we niet alleen aan de collega-artsen maar ook aan de industrie en de patiënten aan dat we obesitas ernstig nemen en mee zoeken en werken aan goede behandelingen.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.