In woonzorgcentrum Denderrust kunnen valide en zorgbehoevende ouderen alsook personen met dementie terecht voor een residentieel verblijf, kortverblijf of dagopvang. Daarnaast beschikt het centrum over 29 assistentiewoningen en een eigen thuisverplegingsdienst. Klantvriendelijkheid is volgens facilitair directeur Jürgen Eeckhout cruciaal om van het huis een echt thuis te maken.
“Ik zie de toekomst zoals in een familiehotel, waarin we meer en meer inspelen op individuele wensen en behoeften. Het is essentieel dat onze bewoners zich goed voelen en hier graag ‘wonen’. Verder willen we meer aanwezig zijn op de afdelingen en ervoor zorgen dat verpleeg- en zorgkundigen alle mogelijke ondersteuning krijgen om zich te kunnen concentreren op hun zorgtaken.” De grootste uitdaging? “Het vinden van de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Mensen die echt in de sector kunnen werken en een gevoel hebben dit soort werk.”
Een paar euro, een groot verschil
Bij Denderrust heerst de trend om alles opnieuw in eigen beheer te doen, met uitzondering van de tuin. Omwille van kwaliteit, een persoonlijkere service en kostenefficiëntie. “Was en linnen bijvoorbeeld werden vroeger uitbesteed, maar qua kosten en doorlooptijd bleek dat toch niet interessant. Voor sommige bewoners is het een echt een schok als er aan het einde van de maand nog eens 140 euro bijkomt ‘voor de was’. Bovendien kampt een deel van onze bewoners met incontinentieproblemen. Dan wil je kort op de bal kunnen spelen.” Ook het vervoer voor de dagopvang en de assistentiewoningen werd dit jaar geïnternaliseerd. “Door met eigen chauffeurs te werken, zijn we veel flexibeler. De formule is ook heel betaalbaar: 5 à 10 euro per rit tegenover 15 à 20. Dat is maar een paar euro, maar maakt voor velen een groot verschil.”
Meer aanwezigheid op de afdeling
Op korte termijn is het de bedoeling dat facilitaire diensten nog meer op de afdeling aanwezig zijn, bij het maaltijdgebeuren, het opmaken van de bedden, de interieurverzorging. “Momenteel loopt er een proefproject rond het terugbrengen van de was. Dit sturen we nu centraal aan vanuit de facilitaire dienst. Hierdoor kunnen we iets meer tijd uittrekken voor klanten en komt de was sneller bij de juiste persoon terecht.” Voor het bestellen van maaltijden investeerde Denderrust in het softwareprogramma voor voedingsbeheer Alivio. Een gemakkelijk systeem, dat het bestelproces en het productiegebeuren aanzienlijk vereenvoudigt en mogelijkheden biedt voor externe services, voor kinderdagverblijven en collega-voorzieningen. Ook bij de technische diensten gebeurt meer en meer softwarematig. “De komende twee jaar willen we met de facilitaire dienst groeien van 35 tot 40 à 45 personen. 2020 wordt sowieso een belangrijk jaar: dan start fase 1 van de volledige nieuwbouw van Denderrust.”