Typ om te zoeken

HR In the spotlight Overige Ziekenhuizen

Kliniek Sint-Jan haalt hoge noten met Smart to Sing

Delen

Bij Kliniek Sint-Jan in hartje Brussel kunnen de collega’s deelnemen aan Smart to Sing, een programma aangeboden door de gelijknamige vzw, waarbij 2 enthousiaste zangleerkrachten ter plaatse komen en workshops begeleiden.  

Het is de directeur van het ziekenhuis, Hadewig De Corte, die deze zangworkshop al kende van op een eerdere werkplek, en die hier de contacten legde. “Bij ons thuis was er altijd muziek. Mijn mama zong veel en samen met mijn broer en zussen zongen we luidkeels mee. Ook bij de jeugdbeweging waren we bij de actieve meezingers. Zingen werkt enerzijds verbindend, en is anderzijds ook een uitlaatklep. Zingen staat voor mij gelijk aan geborgenheid, goed gevoel en brengt tegelijk soms ook rust.”  

Dit initiatief past binnen het breder beleid van Kliniek Sint-Jan. Het welbevinden van de medewerkers is hier dan ook van groot belang. Naast de verschillende sportieve activiteiten past dit nieuwe initiatief dan ook volledig in het plaatje. De collegas zijn niet verlegen om een uitdaging en het is een eenvoudige manier om verschillende diensten samen te brengen. Voor de zangworkshop komen er een 20tal collega’s elke maand samen in een lokaal, een goeie mix van vrouwen en mannenHet is leuk om collega’s op deze manier samen te brengen en beter te leren kennen.

“Het maakt ons gelukkig dat we als gezondsheidsinstantie ook een gezonde activiteit kunnen aanbieden. Zingen is een soort van sport, waarbij je je hele lichaam gebruikt. Je controleert je ademhaling, je neemt een goede houding aan (zittend of staand, kan allebei) én het is heel ontspannend. Bovendien leren we iets bij, want de workshop wordt begeleid door 2 toffe superprofessionele madammen”, glimlacht Hadewig 

Het repertoire bevat voor elk wat wils: van Abba tot Queen en Marvin Gaye. Bruno (De Cat, lid van het Sport en Vrije tijd comité binnen de Kliniek) vult aan. We staan natuurlijk open voor eigen inbreng en nog extra stemmen. We vinden het leuk om te repeteren met een doel. Zo traden we op op het jaarlijks personeelsfeest en bij het afscheid van een collega die met pensioen ging. We schreven een persoonlijke tekst op een gekende melodie. Het resulteerde in een pakkend afscheid en de collega was onder de indruk.”   

De vzw Smart to Sing onderlijnt vooral het groepsgevoel. Krista De Kinder, zangleerkracht: “Je moet voorbij een bepaalde drempel. De meest gehoorde zin is ‘ik kan niet zingen’, maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om de liefde voor de muziek. De ene stem zal de andere opheffen en je geeft elkaar een echte boost. De meerstemmigheid zorgt er dan weer voor dat elkeen zich nuttig voelt.”  

De Kliniek Sint-Jan is momenteel de enige zorginstelling die aan Smart to Sing doet en hoopt dit naar de toekomst toe nog uit te breiden. Het zou leuk zijn mochten er naast personeelsleden, ook bezoekers en mobiele patiënten kunnen deelnemen, want zingen, dat is bewezen, verbindt en is gezond!”, aldus Hadewig 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *