Nieuwe Polikliniek Sint-Jan

Kliniek Sint-Jan opent nieuwe polikliniek in hartje Brussel

Op de site Kruidtuin opende de nieuwe polikliniek van Kliniek Sint-Jan vandaag haar deuren. Elke dag kunnen er ongeveer 1.000 patiënten terecht voor consultaties bij meer dan twintig verschillende diensten. De bouw van de polikliniek kadert in het strategisch plan SJ2024 waarmee Kliniek Sint-Jan investeert in innovatieve, kwalitatieve en toegankelijke zorg voor mensen die wonen en werken in Brussel.

Patiënten die een afspraak gepland hebben bij de dienst dermatologie, cardiologie of een van de andere 21 diensten of gespecialiseerde klinieken in Kliniek Sint-Jan worden vanaf vandaag ontvangen in de nieuwe polikliniek. Die bevindt zich op het zevende, achtste en negende verdiep van de site Kruidtuin. Om het bezoek van een patiënt zo vlot mogelijk te laten verlopen, werd ingezet op de modernste technologie. Dankzij een systeem van automaten en QR-codescanners kunnen patiënten zich zelfstandig aanmelden, betalen, hun weg in de polikliniek vinden en wordt zelfs de arts op de hoogte gebracht van hun aanwezigheid. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om naar het loket te gaan waar de medewerkers van de kliniek hen ontvangen.

Gemakkelijk toegang tot de juiste zorg

“Doordat artsen van verschillende diensten beschikbaar zijn voor raadplegingen op één plek, kunnen patiënten meerdere consultaties na elkaar inplannen. Op die manier krijgen ze de kans om verschillende specialisten op dezelfde dag te zien en zetten we nog meer in op multidisciplinaire zorg”, vertelt dr. Eva Provyn, medisch directeur a.i. in Kliniek Sint-Jan. “Dit is niet alleen interessant voor Brusselaars maar ook voor pendelaars, bijvoorbeeld als ze tijdens hun werkdag een medische check-up willen plannen.”

Voor, na of tussen hun afspraken hebben ze de mogelijkheid om iets te eten of drinken, te werken of ontspannen in het centraal gelegen restaurant Atrium waar ook het personeel van de kliniek welkom is.

Om de polikliniek zo toegankelijk mogelijk te maken, komt er binnenkort een nieuwe ingang aan de Asstraat. Ook vanuit de vierde verdieping van de aangrenzende Interparking Kruidtuin zullen patiënten in de toekomst rechtstreeks de polikliniek bereiken.

Vernieuwingen om in te spelen op de noden van patiënten

De nieuwe polikliniek maakt deel uit van het investeringsprogramma SJ2024. Met dat programma zet Kliniek Sint-Jan in op technologische vernieuwing en de renovatie van de infrastructuur om tegen 2024 opnieuw het referentieziekenhuis te zijn in Brussel.

“We willen als kliniek mee evolueren en nog beter inspelen op de behoeften van patiënten én collega’s. Daarom zijn Brusselaars en pendelaars welkom in deze nieuwe, moderne polikliniek voor een volledig en geïntegreerd zorgaanbod waarbij we onze medische expertise en behandelingen ondersteunen met geavanceerde technieken”, vertelt Alexandre Deschuymere, CEO van Kliniek Sint-Jan. “We willen er zijn voor elke patiënt en onze zorg op hen afstemmen. Daarnaast is het belangrijk dat onze 180 medische en paramedische experten zich hier goed voelen en we nieuwe zorgprofessionals kunnen aantrekken.”

Samen met de bouw van de polikliniek werden de voorbije jaren al verschillende afdelingen op de drie sites van Kliniek Sint-Jan uitgebreid of gemoderniseerd. Zo werden eerder de afdelingen radiotherapie en palliatieve zorgen aan de Kruidtuinlaan in een nieuw jasje gestoken. In september openden de gemoderniseerde afdelingen acute psychiatrie daar ook hun deuren. Op de site Middaglijn werd de afdeling kinderpsychiatrie ‘Domino’ vernieuwd. Momenteel werkt men daar volop aan de infrastructuur van de afdelingen revalidatie en psychogeriatrie, die dit voorjaar klaar zullen zijn.

Later in 2023 volgen er een gloednieuw verloskwartier en dienst neonatologie, wordt de dagkliniek uitgebreid en investeert de kliniek verder in een nieuwe ruimte waar endoscopische, cardiologische en vruchtbaarheidsonderzoeken zullen plaatsvinden. “Het komende jaar willen we de innovaties die gepland staan verder uitrollen maar ook vooruitblikken op hoe de kliniek van de toekomst eruit zal zien. We willen inspelen op de socio-economische, klimaat- en personeelsuitdagingen en tegelijkertijd onze positie als modern, dynamisch ziekenhuis met multidisciplinaire, kwalitatieve zorg bevestigen”, besluit Alexandre Deschuymere.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.