Knieprothesechirurgie voortaan met robot in AZ Sint-Lucas Gent

Wie in AZ Sint-Lucas een knieprothese nodig heeft, wordt voortaan geopereerd door de chirurg met assistentie van een robot. De ROSA of Robotical Surgical Assistant zorgt voor een grotere precisie en een natuurlijker aanvoelen van de knieprothese.
In AZ Sint-Lucas werken alle orthopedisch chirurgen met de nieuwe ROSA-robot. Deze techniek is de standaard voor totale knieprothesen in het ziekenhuis. Voor de patiënt zijn er alleen maar voordelen. De anatomie van de patiënt en de spanning van de gewrichtsbanden worden opgemeten door de chirurg en de robot. Met deze informatie wordt de beste positie van de prothese berekend. Dankzij de assistentie van de robotarm wordt het chirurgisch plan tot op 0,5mm nauwkeurig uitgevoerd. De positie van de knieprothese is volledig gepersonaliseerd en dus verschillend voor elke patiënt. Dit leidt tot minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn en een snellere revalidatie. Met behulp van de robot probeert de orthopedisch chirurg een knieprothese te bekomen die natuurlijk aanvoelt.
Robot assisteert de chirurg
De robot is een bijzonder nauwkeurig hulpmiddel voor de chirurg. Het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert, de robot doet zelf geen invasieve handelingen. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent van de chirurg. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat coupes uitgevoerd met assistentie van de robot significant minder variatie vertonen dan met de conventionele techniek.
Hoe werkt ROSA?

  • STAP 1: Specifieke anatomie van de patiënt wordt uitgemeten: zowel de individuele vorm van de knie als de unieke ligamentaire spanning.
  • STAP 2: Met deze individuele gegevens wordt de meest optimale positie van de prothese berekend: een gepersonaliseerd plan wordt opgemaakt.
  • STAP 3: Het individueel chirurgisch plan wordt uitgevoerd met uiterste precisie via een robotarm, gestuurd door de chirurg.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.