(c) Moonshot - Wandelpad Het Vinne, gedicht van Lisette Ma Neza

Kom op tegen Kanker en Natuurpunt lanceren in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad

(c) Moonshot – Wandelpad Het Vinne, gedicht van Lisette Ma Neza
Kom op tegen Kanker lanceert, in samenwerking met Natuurpunt, in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad. Wandelen is goed voor lichaam en geest en verlaagt het risico op bepaalde types kanker. Kom op tegen Kanker wil iedereen de mogelijkheid geven om afstand te nemen en weer op te laden in de natuur. Op elk wandelpad staat een paal met daarop een gedicht gebrand dat specifiek voor dat wandelpad geschreven werd.
Wandelen is gezond voor lichaam en geest en verlaagt het risico op bepaalde ziekten, waaronder ook kanker. Maar ook wie al ziek is, heeft baat bij beweging. Het verbetert het dagelijkse functioneren en welzijn, helpt om een behandeling (bijv. chemotherapie) vol te houden, bevordert het herstelproces en vermindert de kans op herval. Daarom doopt Kom op tegen Kanker, in samenwerking met Natuurpunt, vijf wandelpaden om tot Kom op tegen Kanker-wandelpaden. Eén in elke Vlaamse provincie.
Beide organisaties willen zo een gezonde levensstijl promoten en iedereen stimuleren om ook na corona te blijven wandelen in de natuur. Een groene omgeving werkt stressverlagend en stimuleert productiviteit en creativiteit. Wandelen in de natuur is een laagdrempelige manier van bewegen die goed is voor iedereen, ook voor wie ziek is.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Wandelen is gezond. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wanneer je wandelt in de natuur kan je helemaal tot rust komen en even alles loslaten. Dat doet iedereen deugd. Met onze Kom op tegen Kanker-wandelpaden willen we mensen de mogelijkheid geven om te genieten van de natuur en even stil te staan bij een gedicht dat speciaal voor elk wandelpad geschreven werd.’

Een gedicht voor elk wandelpad

Walter Rycquart, algemeen directeur Natuurpunt: ‘Er is nog nooit zoveel gewandeld in onze natuurgebieden als het afgelopen jaar. Mensen voelen zich meer dan ooit verbonden met de natuur in hun buurt. Niks is zo belangrijk als gezondheid en als we daar een portie natuur en cultuur aan kunnen toevoegen, dan doen we dat met plezier.’

De wandelpaden bevinden zich in vijf natuurgebieden, verspreid over Vlaanderen. Op elk wandelpad staat een paal met een gedicht. Bij dat gedicht kunnen de wandelaars even stilstaan. In 2019 opende Kom op tegen Kanker al het wandelpad in De Liereman in de Kempen. Dit jaar komen daar nog vier wandelpaden bij.
Op deze locaties bevinden de Kom op tegen Kanker-wandelpaden zich:

Praktische informatie
De wandelpaden zijn tussen de twee en zes kilometer lang. De routes zijn volledig bewegwijzerd met herkenbare bordjes. Er is steeds een bezoekerscentrum of eetgelegenheid in de buurt. Zo is er mogelijkheid tot een drank- of eetpauze en een toiletbezoek. De toegang is gratis. Praktische informatie, zoals toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, is te vinden op komoptegenkanker.be/kom-op-en-wandel.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.