1 op 4 jongeren heeft het moeilijk om gezondheidsinformatie te begrijpen

Kwart jongeren heeft het moeilijk om gezondheidsinformatie te begrijpen

Drie op de vier jongeren is al eens op zoek gegaan naar informatie over gezondheid. De 16 tot 25-jaringen maken zich vooral zorgen over gezonde voeding, lichaamsbeweging, nachtrust en mentaal welbevinden.

Driekwart van de jongeren die al eens naar gezondheidsinformatie op zoek ging, vond die makkelijk te begrijpen en bruikbaar. De helft daarvan gaf ook aan goed een onderscheid te kunnen maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie. Hoe ouder, hoe beter de jongeren dat onderscheid kunnen maken: onder de 23 tot 25-jarigen gaat het om 72 procent. Dat alles blijkt uit onderzoek door de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Zij bevraagden, naar aanleiding van een symposium over jongeren en hun gezondheid, 1.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar.

Bijna de helft van de jongeren heeft geen weet van gezondheidsmaatregelen die specifiek tot hun leeftijdscategorie betrekking hebben, zoals gratis tandverzorging of voorbehoedsmiddelen aan voordelig tarief (of zelfs volledig gratis). Die kennis ligt in Vlaanderen ook lager dan in andere regio’s.

Onderwijs aan zet

Onderwijs, zo blijkt uit de enquête, scoort opvallend laag wanneer er gepeild wordt naar wie de jongeren kan motiveren om meer met gezondheid bezig te zijn. Er is echter een paradox, vertelt Xavier Brenez, directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen: “Twee derde van de jongeren zou willen dat de school meer aandacht besteedt aan gezondheidsproblemen, over bijvoorbeeld alcohol en drugs.”

Scholen zouden dus meer in moeten zetten op gezondheid. “Scholen zouden bijvoorbeeld kunnen investeren in een Health in All Policies aanpak,” vertelt Ann Ceuppens, Directeur Studies en vertegenwoordiging bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “Dat is een aanpak die gezondheidsbeleid concreet maakt over beleidsdomeinen en -niveaus heen. Onder andere de WHO promoot die aanpak.”

Zorgen

Gezonde voeding, lichaamsbeweging, nachtrust en mentaal welbevinden zijn de thema’s waar jongeren zich het meest zorgen over maken. Meisjes maken zich meer zorgen dan jongens en hebben sneller het gevoel ongezond te leven. Die verschillen zijn heel uitgesproken wanneer het aankomt op lichaamsbeweging en mentale gezondheid. Overmatig smartphonegebruik, gamen en seksuele gezondheid zijn dan weer thema’s waar jongens vaker wakker van liggen.

Foto : Eakvoraseth / Shutterstock.com

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.