AZ Sint-Lucas.jpg

Laatstejaarsstudenten van het IVV nemen afdeling van AZ Sint-Lucas over

Laatstejaarsstudenten van het IVV (Instituut voor Verpleegkunde) hebben de patiëntenzorg van een geriatrische afdeling van AZ Sint-Lucas volledig overgenomen. Dit kadert in het project Start2work dat uniek is in het Gentse.

Nog tot en met 3 juni zwaaien studenten verpleegkunde de plak in straat 120, een afdeling geriatrie.  Zij nemen er de volledige zorg van de aanwezige patiënten over terwijl de verpleegkundigen over de schouder meekijken. Het unieke project past in de leerwerkplaats start2work dat een brug slaat tussen de opleiding verpleegkunde en het werkveld. Studenten krijgen meer inzicht in het echte werk en kunnen competenties verwerven die in een klassiek stage vaak onvoldoende aan bod komen.

De laatstejaarsstudenten werden zorgvuldig geselecteerd via sollicitatiegesprekken en kregen voor de stage een intensieve bijscholing in het ziekenhuis. Op de afdeling krijgen ze eerst de kans om in te lopen en na een tweetal weken nemen ze de werking van de afdeling effectief over. Tot 15 mei liep op een afdeling heelkunde al een eerste piloot in samenwerking met HoGent en de reacties waren zeer positief.

Dienstverantwoordelijke Synthia Van Parys: “Voor ons team was het coachen en uit handen geven van taken aan studenten echt een uitdaging. Maar we vinden het een erg interessant project en uit de feedback van de patiënten blijkt dat ze niets dan lof hebben over het werkplekleren.”

De studenten zelf vonden het erg spannend.

Yentel Abbeloos: “We waren allemaal super enthousiast maar ook nerveus. Gelukkig is de overname geleidelijk aan gebeurd. We werden goed ondersteund door onze stagebegeleiders en mochten iedereen steeds om uitleg vragen. Ook de artsen waren erg toegankelijk. Voor ons was het een unieke ervaring. Je leert enorm veel bij op heel korte tijd.”

AZ Sint-Lucas hoopt alvast binnenkort enkele van deze studenten als collega’s te mogen verwelkomen in het ziekenhuis.

Bron: AZ Sint-Lucas – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.