Lancering snelle antigeentesten in de Brusselse testcentra

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceert AG-sneltesten vanaf vandaag. 
Sinds 17 december is een nieuwe fase gestart van het pilootproject met AG-sneltesten (antigeentesten). Het gaat om Panbio Covid-19 AG Rapid Test Devices. Die testen worden via de neus afgenomen en moeten niet door een laboratorium worden geanalyseerd. Daardoor is het resultaat na 15 minuten gekend. Daarom zijn AG-sneltesten nuttig voor bepaalde specifieke gevallen, namelijk bij symptomatische personen. De PCR-testen blijven echter de gouden standaard, omdat ze gevoeliger zijn en dus het virus beter detecteren.
In Vlaanderen en Wallonië zijn analoge pilootprojecten opgestart. Deze pilootprojecten lopen tot 6 januari. In een tweede fase zullen de sneltesten algemeen gebruikt worden in andere testcentra en in huisartsenpraktijken, en dit in functie van de feedback over de pilootprojecten.
De AG-sneltesten zullen worden gebruikt voor patiënten die symptomen vertonen die kunnen wijzen op Covid-19, wanneer de symptomen nog niet langer dan 5 dagen aanwezig zijn. Het resultaat is gekend na 15 minuten en wordt vervolgens aan Sciensano doorgegeven via een nieuw elektronisch formulier. Als het resultaat van de test positief is, wordt de patiënt geïsoleerd en begint de opsporing van de hoog-risicocontacten. Zodra die contacten geïdentificeerd zijn, worden zij opgebeld door het callcenter. Zij kunnen dan de nodige maatregelen treffen. Dankzij het snelle resultaat kan ook de contactopsporing vroeger beginnen.
Hoe gaat dit concreet in zijn werk? Wanneer een huisarts een test op Covid-19 voorschrijft, kan hij in zijn E-form (elektronisch formulier) een AG-sneltest kiezen in plaats van een klassieke PCR-test. Hij moet vervolgens zijn patiënt doorverwijzen naar één van de twee Brusselse testcentra die deelnemen aan dit pilootproject: het centrum Pacheco in Brussel of het centrum Albert in Vorst.
Minister van Gezondheid Alain Maron: Dankzij het snelle resultaat van de antigeentesten kan de contactopsporing veel vroeger beginnen. Op die manier kunnen we besmettingen vermijden. De antigeentesten zullen dus een cruciale rol spelen in de “test and trace”-strategie en in de strijd tegen het virus.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.