Langer zelfstandig wonen dankzij nieuw valdetectiesysteem

Dankzij FamilyEye hoeven zorgbehoevenden geen enkele manuele handeling uit te voeren om hulp in te roepen in geval van een valincident. Het gepatenteerde systeem detecteert aan de hand van sensoren in huis wanneer iemand in de woonruimte valt, en stuurt automatisch een waarschuwing naar de opgegeven contactpersonen. Dankzij de sensoren hoeft de zorgbehoevende niets te dragen of bij zich te hebben. De contactpersoon kan heel snel de situatie inschatten omdat FamilyEye meteen een foto van de valpartij meestuurt. Bij het ontvangen van de melding kan hij vanuit de applicatie rechtstreeks contact opnemen met de hulpbehoevende, dit zowel met beeld als geluid.
 

Langer zelfstandig wonen dankzij FamilyEye

“Als maatschappelijk werker bij het OCMW werd ik vaak geconfronteerd met noodsituaties bij ouderen en zorgbehoevenden”, vertelt Natasha Dewaele, oprichter van FamilyEye. “Vaak kregen ze te laat hulp als ze vielen, onder meer door hun sociale isolement.” “Met ons systeem kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving”, zegt Sylvie De Smet, oprichter van FamilyEye. “Maar onze FamilyEye-toepassingen zorgen ook voor de nodige gemoedsrust in woonzorgcentra.”
 

Twee extra modules

De start-up ontwikkelde nog twee extra modules, voor activiteitenmonitoring en sociaal contact. De module voor activiteitenmonitoring brengt het leefpatroon van de zorgbehoevende in kaart. Zorgpersoneel kan zo snel een afwijking in het dagelijks leefpatroon detecteren, en gepast en preventief optreden. Via de module ‘sociaal contact’ kunnen zorgbehoevenden heel eenvoudig via beeld en geluid contact maken met de buitenwereld. Dat helpt opnieuw om het sociale isolement te doorbreken. Deze modules worden gebruikt vanuit één en dezelfde applicatie als de automatische valdetectie. Het systeem van FamilyEye draait grotendeels op Intel technologie. “Het doet ons veel plezier om bedrijven te zien die onze technologie inzetten voor een betere levenskwaliteit”, vertelt Stijn Derache, Country Director van Intel België. “Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Daarom is het belangrijk dat die technologie, en vooral de toepassingen op basis ervan, voor iedereen toegankelijk is. De zorgtoepassing van FamilyEye is daar een mooi voorbeeld van.”
 

Ondersteuning van MIC Vlaanderen

Sylvie De Smet en Natasha Dewaele hebben samen een jarenlange werkervaring in de zorg, IT, marketing en verkoop. In 2013 trokken ze met hun prototype naar Microsoft Innovation Center (MIC) Vlaanderen voor extra advies en ondersteuning voor hun start-up. ”Het netwerk dat MIC Vlaanderen ons aanbood bleek goud waard“, vertelt Sylvie. “Zo introduceerden ze ons bij Flanders Care en andere overheidsinstellingen, maar ook bij verschillende organisaties uit de privésector. Ze zijn de ideale sparringpartner op alle mogelijke momenten.”
 

Microsoft Innovation Center

Microsoft Innovation Center Vlaanderen (MIC Vlaanderen) ondersteunt innovatieve projecten en start-ups in de gezondheidszorg. Het biedt aan starters coachingtrajecten van concept tot marktverkenning, en inspireert en informeert de gezondheidssector over de mogelijkheden van technologie en innovatie. MIC Vlaanderen heeft kantoren in Kortrijk en Genk.
 
 
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.