dr Steven Deconinck

Laserchirurgie voor goedaardige prostaatvergroting in het az Sint-Blasius


Op de dienst urologie van az Sint-Blasius behandelen artsen patiënten met een goedaardige prostaatvergroting sinds kort via laserchirurgie. Voor de patiënt betekent dat een sneller herstel in vergelijking met een klassieke open ingreep.

Recent voerde dr. Steven Deconinck er de 100ste HoLEP uit. HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleatie van de prostaat. Dit is een techniek waarbij de chirurg via de plasbuis met een camera naar binnengaat en vervolgens met een laser de goedaardige prostaatvergroting van het prostaatkapsel losmaakt. Een morcellator vermaalt en zuigt het losgemaakte prostaatweefsel nadien op.

Dokters kunnen patiënten met een forse prostaatvergroting op die manier behandelen zonder grote insnede in de buik, waardoor er minder bloedverlies is en de patiënt na één à twee dagen naar huis kan. Er is nadien een sneller herstel in vergelijking met een klassieke open ingreep.

“Gouden standaard”

“We zijn fier deze techniek in het az Sint-Blasius te kunnen aanbieden, temeer aangezien het een ingreep is die slechts in een beperkt aantal centra in België wordt aangeboden. Het ziekenhuis kocht een krachtige laser en heelkundig materiaal aan, een belangrijke investering om de ingreep te kunnen uitvoeren”, zegt dr. Steven Deconinck, uroloog.

“Bovendien heeft deze operatietechniek intussen in verschillende studies goede en langdurige functionele resultaten aangetoond, waardoor HoLEP tegenwoordig de gouden standaard voor de heelkundige behandeling van forse prostaatvergroting is.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.