Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Optimale waterkwaliteit en legionellabestrijding in AZ Alma dankzij proactieve aanpak  

Delen

6 maand voor de inhuizing in het nieuwbouwziekenhuis draaiden de installaties al die instaan voor een optimale waterkwaliteit en legionellabestrijding. Toch wel uniek, weet ook Bruno Decraene, stafmedewerker technische infrastructuur AZ Alma: “Door de instroom van kiemen vooraf al te beperken verzekerden we ons van een zuivere start. Dankzij deze proactieve manier van werken namen we ook meteen een stuk werkdruk weg op het moment van de inhuizing zelf.”
 
Een best wel slimme aanpak van het ziekenhuis. “Maar geen evidente”, voegt Bruno Decraene er meteen aan toe. “Als andere zorginstellingen ons voorbeeld zouden volgen, kan ik me zo voorstellen waar het struikelblok zou liggen: ‘Waarom de investering van legionellabeheersing nu al doen? We kunnen dit toch uitstellen?’ Inderdaad, maar anderzijds, je moet die investering sowieso doen. En door ze enigszins op voorhand te maken, behoed je je voor eventuele problemen en kosten later. Want ook in nieuwe installaties kan bijvoorbeeld legionella opduiken”, iets wat we al hebben kunnen lezen in een eerdere editie van het magazine Zorg&Techniek (klik hier voor de online versie van dat artikel). Tijdens de bouw is er alleen koud water en dan ontstaat de besmetting die je er nadien nog heel moeilijk uit krijgt.
  

AZ Alma

De imposante inkomhal van AZ Alma


In de zoektocht naar de juiste combinatie van installaties ging AZ Alma in verschillende landen kijken: “De visie is overal anders, net zoals de wetgeving. Waarom doen ze het in Nederland zo, maar in Duitsland anders? Wij moeten ons natuurlijk houden aan de Belgische wet, maar we wensten zoveel mogelijk inzicht te hebben in het waarom van bepaalde richtlijnen. Daarnaast hebben we ons laten adviseren en ondersteunen door een expert, terwijl ook de mensen van Newtec Water Systems ons heel goed bijstonden.”
  
Newtec Water Systems plaatste er hun bekende AqualityBox®, een on-site generator die op chloor gebaseerde desinfectiemiddelen aanmaakt, die worden geproduceerd op basis van leidingwater via anodische oxidatie. Apart aanmaken en doseren is de insteek. De AqualityBox®, goedgekeurd door de Vlaamse overheid als alternatieve beheersmaatregel in de strijd tegen legionella, houdt het water optimaal zonder toevoeging van chemicaliën.
  
Op korte termijn wil je uiteraard geen problemen met legionella, terwijl je op lange termijn de werking en kosten wil optimaliseren. De AqualityBox® past perfect in dat plaatje, dankzij de nauwgezette monitoring en de persoonlijke opvolging door de medewerkers van het bedrijf Newtec Water Systems. Het gaat om techniek en de kwaliteit van de installatie, maar het menselijke aspect en de dienstverlening errond zijn net zo belangrijk.” 
  
Legionella beheersen en een optimale waterkwaliteit handhaven, het is complexe materie. De proactieve aanpak van AZ Alma, waarbij ze zich heel goed geïnformeerd en omringd hebben, mag gezien zijn.  
 
Voor meer informatie over de AqualityBox® kan je terecht op www.newtecwatersystems.eu of telefonisch op het nummer 015 288 410. 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *