Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek Ziekenhuizen

Lichtwerk maakt werkposten slimmer met behulp van Augmented Reality

Delen

Lichtwerk, een spin-off van maatwerkbedrijf Mariasteen, werkplekarchitect emino en Groep Gidts, zet volop in op de mogelijkheden van slimme assistieve (productie)technologie. Het doel? Werkbaar werk voor iedereen, ook voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. De aanpak? Go digital, stay human. 

Lichtwerk ondersteunt de maakindustrie, maatwerkbedrijven en vormingscentra bij de implementatie van slimme assistieve productietechnologie en de aanpassing van werkpostenVoor haar Augmented Reality-oplossingen, waarbij projectietechnologie gecombineerd wordt met 3D-camera’s en sensoren om werkinstructies interactief aan werknemers te presenteren, werkt Lichtwerk samen met Light Guide Systems, een wereldleider op het vlak van Industrial Augmented Reality. 

Bedrijven kunnen via de oplossingen van Lichtwerk flexibeler inspelen op steeds complexere vragen van klanten en blijvend hoge kwaliteit bieden. Werkinstructies worden stap voor stap op de werkpost geprojecteerd aan de hand van iconen, foto’s, filmpjes, pickto-light methodieken … Via sensoren, camera’s en meettoestellen worden interactiviteit en feedback ingebouwd. Dat verhoogt de competenties van medewerkers en leidt tot hogere productkwaliteit, meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Niet-getrainde operatoren kunnen sneller nieuwe taken aanleren en bedrijven kunnen kwaliteit 100% borgen, ook voor de meest complexe opdrachten. 

Door het gebruik van AR-werkposten en digitale werkinstructies realiseren bedrijven dus een dubbel doel: ze zetten stappen op het vlak van digitalisering en technologische transformatie (Industrie 4.0), én ze versterken tegelijk hun (kwetsbare) werknemers. 

De AR-oplossingen die Lichtwerk in bedrijven implementeert, zijn toepasbaar in alle sectoren, als permanente ondersteuning of als training. Lichtwerk zorgt daarbij voor advies, infrastructuur en opleiding.  

De oplossingen van Lichtwerk zijn ook geschikt voor medische toepassingen: vullen van verschillende soorten EHBO-koffers, samenstellen van chirurgische kits … Daarnaast is Lichtwerk ook een partner voor onderzoek en innovatie. Zo wordt het Zorglab van hogeschool VIVES uitgerust met een ‘slim keukeneiland’ om te onderzoeken hoe personen met beginnende dementie via AR ondersteund kunnen worden bij het uitvoeren van kookactiviteiten. 

Lichtwerk werd in 2019 opgericht door Mariasteen, emino en Groep Gidts. Die organisaties zetten sterk in op extra kansen creëren voor ieder talent. Mariasteen, een maatwerkbedrijf, heeft veel ervaring in het inzetten van assistieve technologie in haar afdelingen. Emino is sterk in coaching op de werkvloer en heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven in Vlaanderen en Brussel. De organisatie begeleidt jaarlijks 3000 werkzoekenden, werknemers en werkgevers. Groep Gidts creëert extra kansen met en voor personen met een beperking, in de domeinen zorg, onderwijs en tewerkstelling. Het bundelen van die expertises resulteerde in vzw Lichtwerk. 

Meer info via: www.lichtwerk.io 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *