Typ om te zoeken

Woonzorgcentra

Liftstickers in Hestia: een vorm van omgevingszorg voor personen met dementie.

Delen

Iedereen kent het wel, dwaalgedrag bij personen met dementie. Wist je dat dit voortkomt uit een interne onrust & een gebrek aan herkenning van de huidige woonsituatie? 

Vanwaar deze interne onrust bij personen met dementie komt, is nog steeds een vraagteken. In het woonzorgcentrum Hestia te Wemmel zagen ze de onrust steeds terugkomen aan de liften op de beschermde afdelingen. Een deur is namelijk iets om open te doen, een glas is om uit te drinken,.. en een lift die is er om je ergens naartoe te verplaatsen, zoals bijvoorbeeld thuis. Zowel bezoekers als medewerkers hadden het moeilijk, om meermaals per dag, een bewoner de toegang tot de lift te ‘weigeren’. 

Bovenstaand feit heeft ervoor gezorgd dat ze in Hestia ervoor gekozen hebben om een straatbeeld na te bootsen op liftstickers. Een straatbeeld nodigt uit om langs te lopen én is ook herkenbaar voor de bewoners met dementie.  

Met de liftstickers probeert WZC Hestia de interne onrust van de bewoners met dwaalgedrag te temperen. Er is immers ‘geen lift’ meer die ‘nooit komt’. Doordat de liften niet langer herkenbaar zijn, is er een trigger in de omgeving weggehaald wat leidt tot minder frustratie, agitatie, emotionaliteit en dwaalgedrag bij de bewoners. 

De liftstickers kunnen gezien worden als een vorm van omgevingszorg aangezien je de omgeving aanpast aan de noden van jouw bewoners. Naast de liftstickers is het echter ook belangrijk om in te zetten op huiselijke elementen op de verschillende afdelingen. Dwaalgedrag en interne onrust kan namelijk ook voortkomen uit het niet langer herkennen van de nieuwe ‘woonst’. Welke huiselijke elementen juist worden geïntegreerd, wordt gehaald uit reminiscentie-activiteiten. Over welke onderwerpen raakt men bijvoorbeeld maar niet uitgepraat.  

WZC Hestia blijft naar de toekosmt toe ook steeds ‘dementie-minded’. Er staan nog heel wat verbouwiniatieven op de agenda voor de beschermde afdelingen:  

  • een loopcirkel die uitgeeft op een terras (die de bewoner volledig zelfstandig kan bereiken) 
  • ingerichte keuken in de leefzaal 
  • nieuw huiselijk meubilair 
  • aanleg van nieuwe ‘huiselijke vloeren’ 
  • moederhoeken 
  • reminiscentie-hoeken 
  • washoeken  
  • stress-relief hoeken 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *