Longtransplantatie zonder ijs in UZ Leuven

Longtransplantatie zonder ijs in UZ Leuven

Een patiënt in het UZ Leuven kreeg onlangs nieuwe longen die op ongeveer 6°C in plaats van op ijs bewaard werden. Daarmee is het UZ Leuven het eerste Europese ziekenhuis die de alternatieve bewaringstechniek testte.

Door de organen op een hogere temperatuur te bewaren, is er minder weefselschade. Dat vergroot de kans op een geslaagde transplantie. Dat was al eerder aangetoond, vertelt Prof. Laurens Ceulemans, transplantatiechirurg in het UZ Leuven. “Maar het is pas dankzij recente technologische innovaties dat dit principe voor donororganen toepasbaar werd.”

Warmere bewaring

In de tijdspanne tussen het wegnemen van het orgaan tot aan de transplantatie sterven de cellen langzaam af, waardoor de bewaringsperiode zo kort mogelijk moet zijn. De nieuwe techniek gebruikt een speciale bewaringsgel in een koelbox die tot 48 uur lang voor een constante temperatuur tussen de 4-8°C zorgt. In de Verenigde Staten werd de techniek al succesvol bij meer dan 200 transplantaties gebruikt.

Geen nachtelijke transplantaties

Naast de betere bewaring van weefsels, heeft de nieuwe bewaartechniek ook een meerwaarde voor zorgverleners. Nachtelijke transplantaties kunnen nu bijvoorbeeld worden uitgesteld tot de volgende dag. “Hierdoor zijn de chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen beter uitgerust en is meer expertise in de operatiezaal aanwezig”, aldus Prof. Ceulemans.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE.BE:


Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.