Op maandag 7 maart 2016 legde burgemeester Louis Tobback de eerste steen voor de nieuwe vleugel van het H Hart Leuven-ziekenhuis. Die nieuwe vleugel wordt gebouwd voor de installatie van de eerste MRI-scanner van het ziekenhuis. Algemeen directeur mevr. Katrien Van Gerven en diensthoofd medische beeldvorming dr. Anne Vancauwenbergh lichtten het project, een investering van 1,5 miljoen euro, toe en schetsten de perspectieven die de MRI biedt.
Wat is een MRI-scanner?
Een MRI-scanner is een medisch apparaat dat werkt door middel van een sterke magneet (1.5T), die voor magnetische golven en radiogolven zorgt. Zo kunnen beelden van organen, botten, gewrichten of omliggend weefsel gemaakt worden. Bij een MRI-scan worden geen röntgenstralen gebruikt en het onderzoek is volledig pijnloos en ongevaarlijk.
Dr. Anne Van Cauwenbergh legt uit: “Tot nu toe moesten we patiënten steeds doorverwijzen naar partnerziekenhuizen die wel over een MRI beschikken. Hét belangrijkste voordeel is dus zonder twijfel dat de wachttijden gevoelig gereduceerd worden voor patiënten aangezien de scans in eigen huis kunnen plaats vinden. Patiënten hoeven zich niet meer te verplaatsen ofmoeten niet meer getransporteerd worden om een MRI-onderzoek te ondergaan. De uitbreiding van het aantal MRI-toestellen past ook in een algemene trend om het gebruik van röntgenstralen te reduceren in het voordeel van MRI en echografie.”
Bouwwerken gestart
In augustus 2015 heeft het ziekenhuis na lang wachten een erkenning gekregen van de Vlaamse overheid voor de installatie van een MRI op de site. Sinds januari zijn de werken effectief van start gegaan en momenteel is de kelderverdieping gegoten. Maandag bezocht Leuvens burgemeester Louis Tobback de ziekenhuissite en de werf. Hij legde dan ook een symbolische eerste steen om de start van het nieuwe project in te luiden. Heilig Hart Leuven streeft ernaar om de vleugel eind maart wind- en waterdicht te krijgen.
Patiëntvriendelijke keuze
Het gebruik van magnetische golven maakt een MRI wel een erg lawaaierig beestje.
”Bij de keuze van het toestel hebben we zeer veel aandacht besteed aan patiëntvriendelijkheid”, zo stelt dr. Vancauwenbergh. “Om die reden hebben we gekozen voor een MRI met zoveel mogelijk geluidsdemping. En omdat claustrofobie vaak een probleem is voor de patiënten, werd een toestel met ruime opening gezocht. De software en het type toestel beïnvloeden ook de onderzoeksduur. Op dat vlak werd gezocht naar de meest patiëntvriendelijke oplossing. Patiënten zullen een kortere tijd in het toestel moeten blijven, met minder bewegingsartefacten tijdens het nemen van de beelden en met scherpere beelden tot gevolg”, aldus dr. Vancauwenbergh.
De komende maanden wordt er dus nog hard gewerkt in het Heilig Hart ziekenhuis en in juli 2016 zal de nieuwe MRI volledig operationeel zijn.
Bron: Heilig Hart Leuven / Eigen berichtgeving