Luchtkussens helpen rugklachten te verminderen in zorgsector

Veel medewerkers binnen de zorgsector krijgen na verloop van tijd last van fysieke klachten aan de lage rug en de schouders  doordat ze patiënten vaak manueel moeten positioneren en verplaatsen. Een onderzoek van UZ Gent en Liantis, in samenwerking met Ergotrics, toont aan dat de fysieke belasting opvallend vermindert wanneer zorgmedewerkers hiervoor luchtkussens gebruiken.

In het operatiekwartier moeten zorgkundigen patiënten vaak manueel wentelen en positioneren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rugoperaties, waarbij een patiënt van ruglig naar buiklig op steunblokken wordt gepositioneerd. Deze procedure, ‘proning’ genoemd, is zeer belastend voor de onderrug.

De gevolgen van deze zware lichamelijke belasting zijn niet min. Het kan ervoor zorgen dat medewerkers zich minder goed voelen op het werk, uitvallen, of zelfs de organisatie verlaten. Liantis zocht samen met de UZ Gent uit of het gebruik van luchtkussens de fysieke belasting voor medewerkers in de zorg kan verminderen.

Drie technieken vergeleken

In het onderzoek vergeleken we drie verschillende soorten technieken. Zes proefpersonen moesten op drie verschillende manieren een patiënt van rug- naar buiklig verplaatsen.

Bij de eerste methode werd gewerkt met luchtkussens. De proefpersoon moest de patiënt bij deze methode via een opblaasbaar kantelkussen wentelen van het bed naar de operatietafel. Vooraf werd een opblaaskussen ter hoogte van de borstholte en het bekken van de patiënt aangebracht. Dit kussen werd dan opgeblazen om zo de positionering af te werken.

De andere methodes waren manuele handelingen. Bij de tweede methode moest de proefpersoon de patiënt op de blokken tillen. Bij de derde methode moest hij ten slotte de patiënt tot op de blokken wentelen.

Bij elk van de drie methodes hebben we de spierspanning van de schouderspieren en lage rugspieren van de proefpersoon gemeten om zo te kijken welke methode fysiek het minst belastend was.

Liantis

Luchtkussens zorgen voor minder fysieke belasting

De methode met de luchtkussens zorgde voor een opvallend lagere spierbelasting bij de proefpersonen in vergelijking met de andere, manuele methodes. De luchtkussens zorgden niet enkel voor minder schouderbelasting, maar ook voor de rugspieren was deze methode opvallend minder belastend.

Kortom: het vermijden van manuele handelingen kan ervoor zorgen dat medewerkers in de zorgsector minder vaak te maken krijgen met lage rugklachten.

Verbeteren fysieke werkbaarheid in de zorgsector

De focus van dit onderzoek lag puur op de fysieke belasting bij het verplaatsen van de patiënt. Daarnaast zijn er uiteraard nog veel andere taken die kunnen zorgen voor fysieke overbelasting bij zorgmedewerkers.

Dat bevestigt ook Stephan Tomlow, specialist ergonomie bij Liantis:

Om een totaalbeeld te krijgen van de fysieke belasting voor medewerkers in de zorg, moeten we ook alle andere fysieke taken onderzoeken. Op basis van die resultaten zouden we dan nog meer maatregelen kunnen nemen. Toch hopen we dat we met dit onderzoek een bijdrage hebben kunnen leveren om de fysieke werkbaarheid in de zorgsector te verbeteren.”

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.