Moeder en baby_LR.jpg

Materniteiten werken samen voor pilootproject 'Moederzorg'

Zes ziekenhuizen in West- en Oost-Vlaanderen bundelen gezamenlijk de expertise en krachten en starten samen met de eerstelijnzorg een gezamenlijk project om de zorg na de bevalling te optimaliseren.

Initiatiefneemster is dr. Loccufier van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Zij onderzocht de haalbaarheid van een samenwerkingsproject met de extramurale zorgverleners uit de regio. AZ Sint-Lucas Brugge, AZ Damiaan Oostende, AZ Sint-Rembert Torhout, AZ Alma Eeklo en AZ Sint-Augustinus Veurne delen de wens om een beter gestructureerde zorg aan te bieden en sluiten zich hierbij aan.

Deze verschillende ziekenhuizen gaan samenwerken met regionale zorgverleners uit de eerste lijn, zoals zelfstandige vroedvrouwen, kraamzorginstanties, Kind en Gezin, huisartsen en de Expertisecentra Kraamzorg.

De focus van het project “Moederzorg” ligt op het realiseren van kwaliteitsvolle en veilige zorg, waarbij moeder en baby bij normaal verloop het ziekenhuis verlaten 72 uur na de bevalling.

De zwangere vrouw en haar gezin worden grondig voorbereid op de bevalling. Tijdens de zwangerschap wordt een zorgplan opgemaakt waarbij de toekomstige ouders afspraken maken met zorgverleners die de zorg voor moeder en baby thuis zullen opnemen. Dit regionaal project mikt op een pak voordelen tijdens de postnatale periode met een geslaagde borstvoeding, snellere zelfstandige babyzorg, betere algemene zelfzorgkennis, een hogere tevredenheid voor het gezin, een optimale begeleiding en ondersteuning van het kwetsbare gezin. Dit project start met een goede voorbereiding tijdens de zwangerschap en gaat naadloos over in de zorg tijdens en na de bevalling in het ziekenhuis naar de thuissituatie. Daarnaast garandeert dit regionaal project zorg op maat van het gezin dankzij een vruchtbare samenwerking tussen alle zorgverleners.

Meer informatie zullen het (aanstaande) gezin en de betrokken zorgverleners vinden op de website www.moederzorg.be.

 

Bron: Zorgnet Icuro – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.