Maximaal inzetten op digitaal bezoek: “Videobellen werkt beter dan aan het raam zwaaien”

Beeldbeelden met de resident via de televisie zonder assistentie van de zorgverlener
Met je oma of opa videobellen zou beter helpen tegen eenzaamheid dan even aan het raam komen zwaaien of raambellen. Dat blijkt uit verschillende nationale en internationale onderzoeken naar eenzaamheid en depressie bij ouderen in woonzorgcentra. Waaronder een onderzoek van Jessie Dezutter, professor psychologie aan de KU Leuven.
Jessie Dezutter – Professor Psychologie, KU Leuven

Het is opmerkelijk dat videobellen beter lijkt te werken tegen eenzaamheid dan gewoon telefoneren of gaan zwaaien aan het raam. Bij dat “raambellen” zagen de onderzoekers zelfs een omgekeerd effect: mensen gaan zich daardoor nog eenzamer voelen.
“Bij raambellen denken we dat het erg moeilijk is om iemand van nabij te zien en toch die nabijheid niet te kunnen voelen en ervaren”, legt professor Dezutter uit. “Als we dan kijken naar videobellen, dan zien we dat videobellen bijvoorbeeld wel een effect heeft dat er bij traditioneel bellen niet is. Daarbij vermoeden we dat videobellen er voor zorgt dat je ziet dat er een betrokkenheid is in de relatie, doordat je een gelaatsuitdrukking ziet, doordat je ziet dat iemand zich naar jou toebuigt. Dat is niet aanwezig bij traditioneel bellen.”
“Het lijkt me een goed idee om videobellen te integreren in de dagelijkse zorg. Uiteraard moet je mensen niet forceren: wie niet wil, zal er ook weinig positiefs uithalen. Veel ouderen voelen zich niet vertrouwd met moderne communicatie, zoals videobellen. Door hen duidelijk uit te leggen hoe het verloopt, of door andere bewoners hun ervaringen te laten delen, kan die drempel verlagen.”


Beeldbellen via televisie aanbieden aan uw bewoners?
Maak een vrijblijvende prijssimulatie op www.lynxhello.eu.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.