Typ om te zoeken

Facility Woonzorgcentra

Medirest, de partner die meevoelt

Delen

Met het stijgen van de levensverwachting, groeit ook de behoefte aan een zorgsector die tegemoet kan komen aan de noden van zorgbehoevenden. Elke gast is verschillend en heeft andere zaken nodig om te kunnen genieten van een hoge levenskwaliteit.  Voeding speelt hier een belangrijke rol bij. Kwalitatief eten houdt ons langer gezond, maakt ons mentaal gelukkig en is soms simpelweg zelfs een kwestie van leven of dood. 

Vers en gezond voedsel op maat van de patiënt is in de zorgsector geen evidentie. Medirest is een onderdeel van Compass Group Belgium, één van de belangrijkste spelers op de foodservicemarkt, en is de voedings- en kennispartner van meer dan 65 ziekenhuizen, zorginstellingen en thuisbezorgingsdiensten in België. Ze zijn gespecialiseerd in het leveren van lekkere, gezonde en duurzame maaltijden, bereid met de nodige knowhow en passie en telkens tegemoetkomend aan de wensen van zorgbehoevenden. 

De filosofie van Medirest is eenvoudig: de gast komt altijd op de eerste plaats. Die instelling is van cruciaal belang in de zorgsector. Medirest wil gasten namelijk niet alleen verwennen met gezond en lekker eten, maar ook een positieve bijdrage leven aan hun mentale welzijn, zelfredzaamheid en eigenwaarde. Een glimlach uitlokken via gezonde en voedzame maaltijden is dan een must. 

Medirest garandeert kwaliteit en enthousiasme voor eten via verschillende concepten. Bij de zorg voor ouderen in een zorginstelling is het bijvoorbeeld een belangrijke troef om ‘gezelligheid’ te creëren.  

‘Kasserole’ is een concept waarbij Medirest lekkere traditionele gerechten zoals ze ‘vroeger’ gemaakt werden levert tot bij de gasten met behulp van ‘casseroles’. Op die manier wordt het ‘thuisgevoel’ versterkt. ‘Oh, mijn meetje maakte dat ook altijd toen ik nog een kind was… ‘ is een uitspraak die regelmatig in de wandelgangen gehoord wordt.  

‘Servplus’ is een ander voorbeeld van efficiënte foodservice, ontwikkeld door Medirest op maat. Het idee is dat maaltijden niet langer vooraf op een bord gedresseerd worden, maar dankzij speciale buffetwagens door een hostess tot bij de bewoners van een zorginstelling gebracht kunnen worden. Op die manier werkt Servplus drempelverlagend, en kan een gast zelf kiezen wat hij of zij op dat moment wenst te eten. 

In de zorgcatering is het aan huis leveren van maaltijden ook een absolute must. Mensen willen doorgaans op een waardige manier oud kunnen worden in hun eigen woning. De vertrouwde thuisomgeving draagt bij aan het geluksgevoel en zorgt voor zin én goesting in het leven. Maar zelf lekker, gevarieerd en gezond koken vraagt heel wat energie en tijd en dat is geen evidentie voor ouderen. Medirest wil voor hen die zorg uit de handen nemen. 

Maaltijden kunnen aan huis worden geleverd via ‘Homeplicity’, een concept waarbij gebruik wordt gemaakt van de Steamplicity-technologie die door Compass Group Belgium recent ontwikkeld werd. Steamplicity is een innovatieve stoomtechniek, waarmee maaltijden snel gestoomd kunnen worden, zonder smaak- of kwaliteitsverlies. De maaltijden kunnen makkelijk zelf gestoomd worden in een krachtige microgolfoven. Voor sommige regio’s vertrouwt Medirest ook op ‘mobiele microwaves’, waarbij een bestelwagen wordt uitgerust met deze microgolfovens zodat patiënten direct een warme maaltijd kunnen ontvangen. 

Bij maaltijdbedeling is variatie natuurlijk troef. Via Homeplicity bepaalt de patiënt zelf waar en wanneer hij eet, en zelfs wat… Er wordt een menu voorzien met dagelijks een heerlijke driegangenmaaltijd. Zit er eens een gerecht tussen dat een bewoner niet lust, dan kan er nog altijd iets anders vanop de kaart gekozen worden. 

Dat zelf kunnen kiezen is iets waar Medirest ook hard op blijft inzetten. Recent werd daarvoor ‘Choices’ gelanceerd, een bestel-app waarbij het personeel van een zorginstelling zelf kan aanvinken welke componenten wel of niet worden opgenomen in de maaltijden voor patiënten. Zo kan er rekening gehouden worden met bepaalde intoleranties, allergieën of dieetrestricties.  

Medirest wil naast technologische innovaties ook een vorm van beleving stimuleren. Via het concept ‘The Bakery’ wordt een gevoel van verbondenheid aangewakkerd bij zorgbehoevenden. Twee keer per week wordt dan een speciaal bakmoment georganiseerd in de betreffende zorginstellingen. Waar mogelijk worden kleine, speciale ovens ingezet die de patiënten samen met het zorgpersoneel mogen gebruiken om zelf als groepsactiviteit lekkere taarten en koekjes te bakken. 

Naast het aanvuren van food enthousiasme gaat Medirest ook actief aan de slag met het aanpakken van bekende problemen in de sector. Bijna de helft van de bewoners van woonzorgcentra is momenteel ondervoed, of loopt hier ernstig risico op. Medirest wil deze problematiek aanvechten aan de hand van ‘BOOST’. ‘BOOST’ is een service waarbij aan de hand van intensieve screenings door erkende diëtisten een plan wordt opgesteld om een woonzorgcentrum te ondersteunen bij het wegwerken van ondervoeding.  

Verder ontwikkelde Medirest zelf ook nog zijn eigen tienstappenplan tegen ondervoeding en een Limimotion-maaltijdoplossing voor gasten die worstelen met kauw- of slikproblemen. ‘Limimotion’ staat daarbij voor ‘Liquid and Mixed Meal solution’, waarbij mensen die moeilijk zelf nog kunnen kauwen of slikken waardig kunnen blijven eten aan de hand van vloeibare of gemalen voeding in een vormpje. De chefs houden hierbij een oogje in het zeil en zorgen dat de maaltijden nog steeds lekker zijn en goed gepresenteerd worden. 

Verder blijft Medirest hun concepten optimaliseren door zichzelf kritisch in vraag te blijven stellen. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met ‘Did We Make You Smile’, een tevredenheidsenquête waarmee klantloyaliteit actief gemeten kan worden.   

Medirest wil via zijn concepten de foodservice in de zorgcatering alvast naar een hoger niveau tillen en zal blijven inzetten op innovaties, zodat de organisatie mee kan helpen bouwen aan een positieve toekomst voor de hele zorgsector. 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *