Memisa helpt Congolese vrouwen veilig bevallen

Deze medische NGO omkadert op professionele wijze partnerschappen tussen Belgische en Congolese ziekenhuizen
Sabine Van de Vyver, hoofdvroedvrouw in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze, bezocht  voor de tweede keer het ziekenhuis van Kasongo-Lunda, zo’n 500 km van Kinshasa.
“Omdat dit jaar ‘veilig bevallen’ centraal stond, bracht ik veel tijd door in en rond de verloskamer. Een zestienjarig meisje perst de ziel uit haar lijf. De baby glijdt tergend traag naar beneden. Een vroedvrouw kruipt op de verlosstoel. Ik kijk onbegrijpend toe als ze met haar volle geweld bovenop de vrouw gaat zitten en met al haar gewicht op de buik van de jonge moeder begint te duwen. Een andere vroedvrouw roept en geeft een slag in het van pijn verkrampte gezicht van de aanstaande moeder omdat ‘ze niet wil meewerken’. Mijn ongeloof groeit als de vroedvrouw beslist een episiotomie te plaatsen. De schaar is bot en scheurt in het jonge vlees. Even later komt de vroedvrouw terug met een groter en scherper exemplaar. Plots vindt de baby dat het welletjes is geweest en  glijdt het meisje in mijn handen.”

Gemengde gevoelens
“De baby ligt huilend op de verlostafel. Ze wordt drooggewreven en het naveltje wordt ontsmet. Met gemengde gevoelens kijk ik naar de jonge moeder. Zij staart doelloos voor zich uit. Gehuld in haar kleurrijke plunje ligt de kleine nog naamloze baby eventjes daarna gelukzalig aan de borst van haar mama, om die haar eerste levensjaar nagenoeg nooit meer los te laten.  Bevallen in Kasongo-Lunda: een wereld van verschil!”
Broodnodige solidariteit
“In mijn koffer zitten honderden verhalen, mijn hoofd gonst van de vele moeilijkheden en mogelijkheden om alle medewerkers van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze te overtuigen dat hun solidariteit broodnodig is om samen met onze Congolese collega’s te streven naar het verbeteren van de zorg rond moeder en kind. Misschien moeten we hen niet zozeer helpen, maar veeleer ‘aanmoedigen’ om  het soms anders en beter te doen…”

(BVC)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.