Hof Van Villers

Nieuw woonzorgmodel voor mensen met autisme (en partner of ouder)

De vzw Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme (BCPA) en Hof van Villers slaan de handen in elkaar. Mensen met autisme kunnen voortaan een assistentiewoning betrekken in het hartje van Mechelen om er individueel en begeleid te wonen, al dan niet met partner of (hulpbehoevende) ouder.

Hof van Villers beheert 94 assistentiewoningen. Deze staan nu ook ter beschikking voor mensen met autisme. Zij zullen er, met begeleiding vanuit BCPA vzw, zelfstandig kunnen wonen. Dat kan met hun partner of bij ouders. Ook hulpbehoevende senioren met volwassen kinderen met autisme, kunnen een beroep doen op dit woonzorgmodel. Een primeur in België.

“BCPA streeft naar inclusie en autismevriendelijkheid in Mechelen en daarbuiten”, vertelt directeur An De Ridder. “Vaak van jongs af aan al worden onze cliënten buiten de samenleving gehouden. Ze gaan naar aparte scholen en komen nadien in voorzieningen terecht weggestoken in de bossen of met een dikke muur rond. Het is mijn ervaring dat mensen met autisme zich ook nuttig willen voelen, dat ze net als iedereen onderdeel willen zijn van een groter geheel. Het is onze taak is om ze hier zowel in te beschermen als in te versterken. Daarom vinden we het belangrijk om aparte wooninitiatieven op te zetten en buiten te komen”, aldus De Ridder.  

Rust en structuur

In Hof Van Villers worden de toekomstige cliënten van BCPA vzw ondersteund door een team van individuele begeleiders. Teamverantwoordelijke Anja Meert: “Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun zorg te organiseren zoals ze zelf willen: op maat en vanuit de vertrouwde thuisomgeving. Wij staan onze cliënten bij in het dagdagelijkse en helpen hen onder meer rust en structuur op te bouwen, sociale contacten aan te gaan en zinvolle stappen te zetten naar de buitenwereld. De nadruk ligt op zelf doen wat binnen je mogelijkheden ligt. Want dit draagt bij aan je zelfvertrouwen”, aldus BCPA begeleidster Anja Meert.

Een eerste van tien wooncontracten is al ondertekend en de eerste bewoner met autisme zal er in september intrekken. “Zijn naam is Kris. Hij zal, samen met zijn hondje, een nieuw appartement met uitzicht op een rustige koer bewonen. Zelf gaan winkelen, een terrasje met vrienden of een museumbezoek, de Beiaardconcerten, de zaterdagmarkt … Het ligt nu allemaal binnen zijn handbereik”, klinkt het.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.