ExacTrac Dynamic

Nieuwe technologie vermindert risico op hartziekte bij bestraling voor borstkanker

Het ExacTrac Dynamic-systeem zorgt voor een meer precieze bestraling van borstkankerpatiënten. Dat resulteert in een lager risico op hartziekte, want de borst ligt immers dicht bij het hart. UZ Brussel maakt sinds februari 2022 gebruik van deze nieuwe technologie. De resultaten bij de eerste 25 patiënten zijn alvast veelbelovend.

De dienst Radiotherapie van UZ Brussel was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het ExacTrac Dynamic-Systeem van Brainlab. Het is dan ook het eerste medische centrum dat de nieuwe technologie aanbood. Inmiddels wordt het ook geïnstalleerd in het ASZ Aalst, waar het UZ Brussel instaat voor de radiotherapie. Maar wat betekent de nieuwe techniek precies?

Automatische monitoring

Borstkankerpatiënten krijgen meestal aanvullend radiotherapie om het risico op herval te verminderen en de overlevingskansen te vergroten. Radiotherapie heeft echter ook neveneffecten. Eén van de meest gevreesde neveneffecten op lange termijn is een toegenomen risico op hartziekte of kransslagaderaandoeningen. Vooral wie aan de linkerborst een tumor heeft, loopt dat risico. ExacTrac Dynamic stuurt tijdens het bestralen de positie van de patiënt automatisch bij. Daarnaast monitort het de diepte van de ademhaling continu. Daardoor is de bestraling van de tumor preciezer, en is er minder impact op de omliggende weefsels. Voor de patiënt daalt het risico op hartziekte.

exactracdynamic

Prof. Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie: “Tijdens het bestralen worden patiënten behandeld gedurende een 5-tal adempauzes van 25 seconden. Hierbij is het cruciaal om de positie van de patiënt op de behandelingstafel en de diepte van de ademhaling constant te monitoren en zo nodig bij te sturen. Het nieuwe ExacTrac Dynamic-systeem laat toe om dit heel nauwkeurig en patiëntvriendelijk te doen.”

Minder emotionele belasting

De permanente monitoring en opvolging gebeurt door een combinatie van oppervlakte- en infraroodscanning. De patiënt wordt automatisch op de tafel gepositioneerd op basis van optische beelden van ​huid en temperatuurverschillen binnen zijn lichaam. Hierdoor kunnen patiënten behandelen zonder tattoos of huidmarkeringen. Dit vermindert de emotionele belasting en het mogelijk gevoel van stigmatisering. “Daarenboven laat dit positioneringssysteem toe om na te gaan of de patiënt een correcte diepe inademing aanhoudt tijdens de bestraling”, vult prof. Thierry Gevaert aan. “Er is ook rechtstreekse coaching door het radiotherapieteam. Patiënten zijn zo nauw betrokken tijdens het bestralingsproces en voelen zich dus comfortabeler.”

Het UZ Brussel en Brainlab onderzoeken hoe het ExacTrac Dynamic systeem ook de behandeling van longkanker kan verbeteren.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.