LivingTomorrow-6LR.jpg

Minister Maggie De Block krijgt Health Mirror in primeur te zien

Bij Living Tomorrow wordt constant nagedacht over hoe huidige en te verwachten technologische innovaties onze toekomst kunnen beïnvloeden. Eén van de thema’s waarrond wordt gewerkt is de gezondheidszorg. Resultaten van deze denktank worden als demo’s geïntegreerd in de “My Health Tomorrow”-rondleiding. Living Tomorrow neemt hierbij geen standpunten in, maar wil graag tonen wat er in de toekomst mogelijk kàn zijn Vandaag stellen we in primeur de “Health Mirror” voor aan minister Maggie De Block.

De toename aan wearables en andere sensoren in smartwatches, smartphones, smart clothing ea zorgt voor een tsunami aan medische data die nog exponentieel aan het toenemen is. De voortschrijdende informatisering zal het ook mogelijk maken dat externe partijen op basis van algoritmes bepaalde diagnoses kunnen stellen. Hierbij rijst de vraag: “Wie gaat al die data bijhouden? Wie gaat aan de hand daarvan diagnoses maken? Wat is de rol van de arts hierin? En hoe kan het bijdragen aan efficiëntere en betaalbare gezondheidszorg?

De Health Mirror die in Living Tomorrow wordt getoond, kwam tot stand na intens overleg met artsen en toont wat er eventueel mogelijk kan zijn in de toekomst. De demo kan een aanzet zijn om het debat hierover te openen. “We kozen voor de Health Mirror als device voor de demo, omdat de data hier onder steeds dezelfde omstandigheden worden gegenereerd : nl. de persoon staat rustig voor de spiegel, bv ’s morgens na het opstaan. Een verhoogde hartslag bij rust heeft een andere betekenis dan bv tijdens een zware inspanning.” 

De Health Mirror toont een patiënt in 2025 die reeds opgevolgd wordt door een cardioloog. Al zijn data gaan naar een door zorgverstrekkers bemand datacenter (met supercomputers) dat duizenden patiënten opvolgt op basis van algoritmes die door wetenschappers werden opgesteld in samenspraak met artsen en andere gezondheidswerkers. De programma’s die hier draaien kunnen dan evenwaardige diagnoses stellen als de artsen.

Een kernteam van cardiologen dat 24/7 standby is, krijgt dan van het datacenter door wanneer er zich abnormaliteiten voordoen. De arts kan vervolgens oordelen of er al dan niet een dringend consult of opname nodig is. Zo kunnen specialisten een veelvoud van het huidige aantal patiënten opvolgen. Het high quality health device kan ook een rol spelen als we naar de huisarts gaan op consult. De vooraf gegenereerde data kunnen dan worden doorgezonden en gebruikt tijdens de diagnose bij de arts. In een andere toepassing wordt de persoon die voor de health mirror staat als skelet weergegeven, samen met een aantal organen.

Het geraamte volgt de bewegingen van de persoon die voor de health mirror staat. Aan de hand van verschillende filmpjes die bij de organen horen, wordt er door de gids verder ingegaan op bepaalde ziektes en aandoeningen en de verschillende medische toepassingen die hiervoor reeds mogelijk zijn. Op deze demo gaat het over de hersenen, de maag en darmen en het hart. De Health Mirror wordt vanaf vandaag opgenomen in de My Health Tomorrow-rondleiding en de algemene rondleiding bij Living Tomorrow.

Living Tomorrow – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.