Typ om te zoeken

In the spotlight Woonzorgcentra

Mintus investeert in toekomstgerichte zorg

Delen

Vijf bouwstenen, één zorginnovator

Sinds de lente van 2020 heeft Welzijnsvereniging Mintus (OCMW Brugge) een zorginnovator in de rangen: Rebecca Denys. Onder haar toezicht moet Mintus meer dan ooit de kaart van duurzame en toekomstgerichte zorg trekken.  

Rebecca Denys (Zorginnovator, Welzijnsvereniging Mintus OCMW Brugge)

Rebecca: “Je mag gerust zeggen dat deze missie in mijn DNA zit. Wie zorg zegt, zegt senioren. Als kind was ik al gefascineerd door de verhalen van die senioren. Ik spendeerde uren bij de buurvrouw, een 86-jarige weduwe. Ze vertelde over haar leven, de vele mensen van wie ze afscheid moest nemen, en waarom ze niet kon zwemmen. Ik beloofde haar in al mijn enthousiasme dat ik haar op een dag zou leren zwemmen in bad. De passie voor werken met ouderen is zo gegroeid.” 

Na haar studies verpleegkunde en zorgmanagement verzilverde Rebecca dat engagement op de werkvloer“Maar mijn honger naar zorg was altijd al groter dan het louter klinische werk”, gaat ze verderDe focus op de relatie met mensen primeert. Ik wil die keer op keer delen met mensen en luisteren naar die mensen. 

Dat luisteren is voor Rebecca het ticket naar voltijdse zorginnovatie geworden. Als zorginnovator bij Mintus slaat ze sinds 2020 de brug tussen zorgactoren, goede praktijken en duurzame oplossingen op maat van de toekomst. Daarbij hanteert Mintus vijf innovatieve bouwstenen. Innovatietaal staat centraal bij interne en externe communicatie. Er wordt geïnvesteerd in onderzoek en implementatie van nieuwe (zorg)profielen. Er moet een ‘plus’ in het proces zitten, de link met buurtgerichte projecten en de academische wereld is essentieel en innovatie moeten bijdragen aan de kwaliteit van wonen, leven en werken.

Onze zorginnovatie is uitgegroeid tot een ecosysteem van contacten en relaties

“Het is een ambitieus maar leerrijk project”, onderstreept Rebecca. “Het zorginnovatieverhaal begon met een wit blad en is tot een ecosysteem van contacten en relaties uitgegroeid. Mintus heeft niet de ambitie om voortdurend beter, nieuwer of flashy te zijn. We willen wel de zorg en elkaars inzet versterken, zodat mensen weten wat ze van ons mogen verwachten. Met vaktermen noemen we dat cocreatie en open innovatie. We streven naar een laagdrempelig contact met andere zorgactoren en we reflecteren over functies en grenzen heen. Wat kan er anders? Wat kan er beter? En wat willen senioren graag gefaciliteerd zien in de herfst van hun leven? Het mooie is dat we niet in concurrentie met elkaar gaan, maar het potentieel in elk traject herkennen. Dat we als collega’s externe opportuniteiten aangrijpen en onze zorg versterken, met vallen en opstaan.” 

De projectmatige aanpak en de afstemming van noden maakt van zorginnovatie bij Mintus een uniek verhaal. Het is nooit af, maar raakt wel duurzaam verankerd. Daar hebben alle Bruggelingen baat bij, ook de senioren die zorginnovator Rebecca nog steeds na aan het hart liggen. “Langer in je eigen huis wonen, met hulp in en uit de buurt, of alsnog leren zwemmen op je 86ste. We zoeken uit of het mogelijk is en hoe we er een duurzaam en innovatief gegeven van kunnen maken. Mijn buurvrouw zou er alvast met de glimlach voor getekend hebben.”

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *