Mintus lanceert eerste Zorg met een Plus-podcast

Welzijnsvereniging Mintus (OCMW Brugge) trapt de lente af met een gloednieuwe Zorg met een Plus-podcast. In een reeks audiodocumentaires gaan communicatiemedewerkers Johan Depaepe en Benedikte Van Eeghem op pad langs de verschillende werkingen en diensten van de organisatie. Zo willen ze podcastluisteraars in Brugge en omstreken een inkijk geven in brede zorgverlening. Voor de eerste aflevering trokken ze naar woonzorgcentrum Van Zuylen in Sint-Kruis-Brugge.
Marijke DOBBELS (Directie WZC Van Zuylen): “Toen we de vraag kregen om mee te werken aan deze nieuwe podcast, hebben we meteen ja gezegd. We vinden het belangrijk om mensen vertrouwd te maken met het leven en werk in ons woonzorgcentrum. Het voorbije jaar zat de sector omwille van corona in het oog van de storm. Maar ondanks die crisis gebeuren er in ons WZC prachtige dingen, elke dag opnieuw. We hebben 120 bewoners en 126 medewerkers die van ‘zorg met een plus’ een erezaak maken. Onze bewoners staan centraal in de koers die we varen. We herhalen telkens dat wij werken waar zij wonen, en niet andersom.”
Het leven in een WZC is dus dynamisch en draait om veel meer dan louter zorg. Dat bewijst ook het traject rond Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO) dat het team in Van Zuylen momenteel volgt. Een  ergotherapeut, een teamcoach, animatieverantwoordelijken en bewoners getuigen hier openhartig over in de podcast. Uit hun verhalen blijkt dat een WZC we een warme thuis kan zijn, als de omkadering en dagelijkse werking afgestemd worden op de noden van de bewoners. Daarom kreeg de eerste aflevering van de reeks de passende titel ‘Thuis in het woonzorgcentrum’.
Schepen Pablo ANNYS: “We zijn trots dat we als lokaal bestuur met deze primeur kunnen uitpakken. Podcasts zijn een steeds populairder medium, ze belichten brede tendenzen in de samenleving. We wilden met welzijnsvereniging Mintus dus niet achterwege blijven. De Zorg met een Plus-podcast vertelt onomwonden wie we zijn, wat we doen en wie daarvan de vruchten plukt in de Brugse regio. We gaan het kritische debat niet uit de weg, maar laten luisteraars via de podcast vooral op een ontspannen manier kennismaken met ons werkterrein. Je krijgt de stem van medewerkers en cliënten te horen, van jong en oud, van rijk en arm. Het zijn echte verhalen uit een echte wereld. Zo willen we de kijk op onze werking en dienstverlening verbreden en nog dichter bij de mensen brengen. Ik ben alvast fan van het eerste uur.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.