Mobiele en vaste testcentra voor vakantiegangers

Het UZA opent twee testcentra voor vakantiegangers. Daarnaast zal ook het Mobiel Testteam – CoBUSters – naar gemeenten en organisaties trekken om reizigers te testen. Dit om de bestaande testcentra en huisartsen te ontlasten.
UZA opent 21 juni op haar campus een testcentrum voor vakantiegangers. Het testcentrum zal vlot toegankelijk zijn en is gelegen tussen de hoofdinkom van het UZA en de inkom van de spoedgevallendienst. Reizigers uit de brede regio kunnen binnenkort hier een afspraak maken voor een afreis naar het buitenland.
Ook in Geel komt een testcentrum voor reizigers, dit in samenwerking met hun huidige test- en triagecentrum, dat zich blijft richten op mensen die doorverwezen worden door de huisarts bij symptomen of hoog-risico contacten.
Het Mobiel Testteam CoBUSters zal vanaf de start van de zomer eveneens ingezet worden om vakantiegangers te testen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld het testteam inschakelen op vaste tijdstippen en op een vaste locatie. Groepen die op kamp of andere groepsreizen vertrekken kunnen ook beroep doen op de testbussen van CoBUSters om een PCR-test te laten afnemen voor afreis. Het Mobiel Testteam blijft daarnaast beschikbaar voor screenings voor mogelijke clusteruitbraken in zowel de provincie Antwerpen als Limburg.
In het testcentrum van UZA en Altrio in station Antwerpen-Centraal wordt in overleg met overheden en huisartsen nauw opgevolgd of de testcapaciteit moet worden bijgestuurd. Ook daar wordt bekeken of er een bijkomende, aparte stroom voor vakantiegangers kan worden georganiseerd.
De testen zullen verwerkt worden in het Platform BIS UZA/UAntwerpen.
Prof. Dr. Guy Hans, medisch directeur UZA: “Naast voldoende testcapaciteit, moeten we ook inzetten op snelle detectie van infecties bij mensen die terugkeren uit alle zones. Daarom onderzoeken we momenteel de mogelijkheid om vakantiegangers hun symptomen dagelijks te laten bijhouden via een eenvoudig digitaal dagboek. Bij de testevents van vorige week hebben we hiervoor een piloot gedraaid. Als iemand symptomen vertoont die op een COVID-infectie kunnen wijzen, kan die persoon zo snel verwezen worden naar een huisarts voor een test of onderzoek. Voor een veilige zomer moeten we op systeemniveau waakzaam blijven, maar ook elke mens op zich.”
Met vragen over mobiel testen:
https://www.uza.be/mobiel-testteam

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.