Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Moderne gebouwen en installaties, maar toch legionella. Wat nu? 

Delen

Newtec Water Systems kwam te hulp in WZC De Vliedberg (OCMW Brugge)

Het OCMW van Brugge was onaangenaam verrast toen ze legionella zagen opduiken in het watercircuit van wzc De Vliedberg. Ze hadden in Brugge dan wel te kampen met een historische besmetting, maar ze hoopten die niet meer terug te vinden in hun nieuwe gebouwen en installaties. Niets was minder waar, maar een geslaagde proefopstelling met de AqualityBox van Newtec Water Systems zorgde voor een oplossing. Ontdek hier de case.
 
Het verhaal van OCMW Brugge kwam het Mechelse Newtec Water Systems ter ore en zij zagen in de situatie een opportuniteit om hun AqualityBox (in erkenninsprocedure) te testen. Zo lieten ze tien maanden lang een proefproject lopen in twee sites OCMW-sites van begin maart 2016 tot januari 2017. Volgens de regels van de kunst werd legionella doeltreffend bestreden. Het resultatenrapport werd vervolgens ingediend bij het Agentschap Zorg&Gezondheid. Nu is het wachten op erkenning door de minister.
 
William De Beuckelaere (projectleider technieken) en Ann Vandycke (adviseur technische dienst) doen samen met hun collega’s Mathieu en Tony het verhaal. “Die besmetting is inderdaad een oud zeer. Toch konden we het aanvankelijk moeilijk plaatsen hoe onze moderne installaties uit 2010 al snel besmettingssymptomen vertoonden die eigenlijk doen denken aan oude installaties. We hebben heel wat spoelactiviteiten verricht, thermische spoeling ook, om het onder controle te houden, maar dat geeft enkel op korte termijn resultaat. Nu speelt ook het lage waterverbruik daar een rol in natuurlijk. De toiletten worden gespoeld met regenwater, de kamers hebben elektronische kranen die een afgesteld volume verbruiken en het is ook niet zo dat elke douche dagelijks gebruikt wordt.”
 
Het OCMW kwam in contact met Newtec Water Systems en besloot mee te stappen in een test case met de AqualityBoxDe AqualityBox is een on-site generator die op chloor gebaseerde desinfectiemiddelen aanmaakt. Die worden geproduceerd op basis van (leiding)water via anodische oxidatie. De samenwerking was een geslaagde stap voorwaarts voor beide partijen, want de volledige besmetting werd geneutraliseerd en de resultaten werden positief geanalyseerd door een expertenteam onder leiding van toxicoloog prof. dr. Jan Tytgat van de KU Leuven . “We hebben geleerd dat de problemen niet zomaar van de baan zijn als je een nieuwe installatie in gebruik neemt. Daar stopt het niet. Je hebt een uitgebreid beheersplan en spoelprogramma nodig dat netjes gevolgd moet worden. Welke installatie je ook plaatst, het kan pas een succes worden als er goede nazorg en strikte monitoring is”, aldus William De Beuckelaere. “De installatie betaalt zich ook snel terug omdat we de warmwatertemperatuur ook kunnen verlagen, wat heel wat energiebesparing oplevert”.
 
Nazorg, monitoring en veiligheid staan centraal bij Newtec Water Systems. Het Mechelse bedrijf heeft naast een speciale serviceafdeling ook een online monitoringsysteem. 24/7 wordt er gecheckt of alles in orde is. Zaakvoerder Dirk Esselens: “Opvolging en nazorg is het belangrijkste stuk van het verhaal. Wij verkopen met plezier onze installaties, maar onze passie komt vooral naar voren bij de service achteraf. Die reputatie hebben we opgebouwd met onze Ecodis-installaties, die na meer dan 15 jaar nog steeds prima functioneren.”
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *