Zweefdeuren hebben een gepatenteerd systeem van magnetische geleiding. De deuren hangen aan magneten en ‘zweven’ daardoor binnen het kozijn. Dat maakt ze zeer soepel in het gebruik. “Door het ontbreken van mechanische onderdelen is de kans op slijtage miniem en is de deur nagenoeg onderhoudsvrij. De sterke magneten en stalen strip in het kozijn vormen een gesloten circuit. Ongewenste beïnvloeding van medische apparatuur door magnetische velden is daardoor uitgesloten,” legt Dirk-Jan den Boggende uit.
Verplegingsproof
“Zweefdeuren blinken uit door hun bedieningsgemak. Openen en sluiten gaat geruisloos en vederlicht dankzij de magnetische geleiding. De deuren kunnen eenvoudig op elke gewenste kierstand gezet worden. Dat is handig voor de nachtverpleging. Een geopende deur kan helemaal in de sponning weggeduwd worden en is door een handig kliksysteem weer eenvoudig tevoorschijn te halen. Beschadiging, bijvoorbeeld als gevolg van een botsing bij het naar binnen of buiten rijden van een bed, is uitgesloten. Zweefdeuren zijn dan ook berekend op intensief gebruik en kunnen tegen een stootje. Ze zijn zogezegd ‘verplegingsproof’.”
Ruimtebeparend
“Zweefdeuren besparen ruimte ten opzichte van draaideuren,” vertelt Dirk-Jan den Boggende. “Er hoeft geen rekening meer te worden gehouden met de draaicirkel van de deur. Dat is vooral handig in beddenkamers waar vaak toch al erg efficiënt met de beschikbare ruimte moet worden omgesprongen.” Zweefdeuren hebben ook hygiënische voordelen. “Er is korter contact nodig om ze te openen en sluiten. Ze zijn glad en daardoor eenvoudig schoon te maken. Tenslotte bieden zweefdeuren ook voordelen op het vlak van brandwerendheid. De zweefdeuren zijn dertig minuten brandwerend en voldoen daarmee aan de nieuwste eisen op het gebied van brandveiligheid, waaraan ook ziekenhuizen moeten voldoen. De systemen zijn ook compatibel met alle gangbare brandmeldingsystemen,” besluit Dirk-Jan den Boggende.
Bert Verbeke