UZ Brussel MRI

UZ Brussel breidt MRI-gestuurde radiotherapie uit

Het UZ Brussel gebruikt sinds een jaar een MRI-Linac. Met deze beeldgestuurde radiotherapie kunnen patiënten met prostaat- of darmkanker voortaan in vijf dagen behandeld worden. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Om die reden wordt de behandeling nu uitgebreid.

De MRI-Linac bestraalt patiënten met een hoge precisie voor en tijdens de behandeling. De radiotherapie wordt dus heel gericht en kortstondig toegediend. Dat zorgt voor minder bijwerkingen en hogere genezingskansen. Het eerste jaar werden in het UZ Brussel 204 patiënten, waaronder 142 patiënten met prostaatkanker en 31 met endeldarmkanker, bestraald.

Operatie overbodig

Bij meer dan de helft van de patiënten met endeldarmkanker was een operatie na het bestralen niet meer nodig. De tumor was volledig verdwenen. Een bijzonder positief resultaat, vindt prof. Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie en coördinator van het oncologisch zorgprogramma in het UZ Brussel: “Een amputatie van de endeldarm gaat immers gepaard met heel wat hinderlijke bijwerkingen, zoals diarree, buikpijn en incontinentie. Een kunstmatige anus heeft daarenboven vaak een nefast effect op het zelfbeeld van de patiënt.”

Bij patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker, waarbij de tumor binnen het kapsel van de prostaat blijft, biedt radiotherapie een volwaardig alternatief voor een chirurgische verwijdering van de prostaat. Doorgaans is dit een bestraling die gebeurt in vier tot acht weken. Van de 142 patiënten met prostaatkanker, werden er 83 op vijf dagen behandeld. Slechts één van deze patiënten ontwikkelde een graad 3 (ernstig of medisch significant) neveneffect, dat kort na de behandeling evenwel herstelde. Opnieuw toont de pilootstudie aan dat de MRI-gestuurde radiotherapie werkt. “Het is een veilige behandeling van prostaatkanker die in vijf opeenvolgende werkdagen toegediend kan worden. Hierdoor vermindert de last van de verplaatsingen en verbetert de levenskwaliteit van onze patiënten.”

Ook andere kankers behandelen

De technologie wordt nu ook ingezet bij mensen met borst-, long-, lever- en pancreastumoren. “De eerste drie van deze tumoren bewegen in belangrijke mate met de ademhaling. Op MRIdian krijgen de patiënten niet enkel een MRI voor aanvang van de behandeling, maar ook continu tijdens de behandeling”, legt prof. Thierry Gevaert, adjunct-diensthoofd Radiotherapie, uit. “Dit laat toe om de bestraling continu te sturen aan de hand van de beweging van deze tumoren. Op die manier worden borst-, long- en levertumoren gerichter bestraald en wordt het omliggend gezond weefsel gespaard.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.