MRI op afstand

Eerste MRI-scan vanop 50 kilometer afstand uitgevoerd

Terwijl de patiënt zich op de dienst radiologie in AZ Delta in Roeselare bevond, bediende een zorgmedewerker de MRI-scan vanuit Oostende. De virtual cockpit die deze MRI-scan mogelijk maakt, brengt verschillende voordelen met zich mee: minder lange wachttijden, tijdsbesparing, efficiënter werken…

Week van de Verpleegkunde is een jaarlijks gegeven. Gedurende vier dagen vinden in het Kursaal in Oostende studiedagen plaats. “Er was geen beter moment om de eerste MRI-scan vanop afstand te illustreren”, vertelt Benoit Durnez, coördinerend hoofdverpleegkundige van de dienst radiologie van het AZ Delta en voorzitter van de werkgroep Medische Beeldvorming van beroepsorganisatie Netwerk Verpleegkunde. Zeker nu de covidcurve opnieuw de hoogte ingaat, wordt een scan vanop afstand interessant. De medewerker radiologie kan veilig en geïsoleerd werken. Vanuit de virtual cockpit kunnen drie MRI-scanners simultaan bediend worden. Bovendien blijft er altijd een medewerker ter plaatse. Dat garandeert de kwaliteit van de zorg.

30 procent sneller inzetbaar

“Hoogtechnologische apparatuur is noodzakelijk, maar je hebt bovenal een sterk team nodig”, vult Kristof De Smet, radioloog in AZ Delta, aan. “De Virtual Cockpit laat toe efficiënter te werken en tijd te besparen. Met meer dan zeventig vacatures voor medewerkers medische beeldvorming in Vlaanderen alleen, is deze oplossing een ondersteuning voor het huidige personeelstekort. De mankracht die vrijkomt leiden we extra op, onder meer door kennisdeling binnen het ziekenhuis.” Voor mensen in opleiding is een virtual cockpit interessant; ze kunnen drie scantoestellen tegelijkertijd volgen, met toelichting van een expert. “De student ziet meer scans, bouwt op korte tijd veel ervaring op, en kan daarom tot 30 procent sneller ingezet worden.”

Ook voor patiënten is een scan vanop afstand verdedigbaar. De wachttijden worden korter. Daarnaast nemen het comfort en de kwaliteit van de zorg toe, want de zorgverlener ter plaatse kan gericht tijd vrij maken voor de patiënt. “Patiënten en personeel moeten zich ook minder verplaatsen. Vanuit de campus in Rumbeke kunnen we het toestel in de stadscampus in Roeselare bedienen”, vertelt Benoit Durnez. “Nu we te maken krijgen met meer ziekenhuisfusies is dit bijzonder interessant. Ook nachtdiensten bij medische urgenties kunnen van thuis uitgevoerd worden. Zo krijg je meer ontspannen werknemers, niet onbelangrijk wanneer je weet dat de uitstroom in de zorg voornamelijk veroorzaakt wordt door de hoge werkdruk.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.