Muurbescherming binnen de zorgsector

Muurbescherming is van toepassing voor muren in gangen of ruimtes met veel verkeer van bedden, karren of rolstoelen. Zonder bescherming ziet het mooie uitzicht al na enkele dagen gebruik er vuil en beschadigd uit. Muur- en hoekbescherming kan hierbij soelaas brengen. Zorg&Techniek ging eens luisteren bij 2 experten: Sofie Van Ingelgem, projectleider bij GZA Zorg en Wonen en Joeri Geukens van Protecura, een specialist in muurbescherming.

GZA Zorg en Wonen is gestart met twee nieuwbouwprojecten in Antwerpen-stad en Essen. Daarvoor wordt momenteel ook de juiste wandbekleding voor de gangen en deuren gezocht. Dat is belangrijk om schade door bijvoorbeeld een botsing van een rolstoel, kar of rollators te voorkomen.
Sofie Van Ingelgem is betrokken bij twee nieuwbouwprojecten van de woonzorgcentra de Bijster en de Zavel. De Bijster is gelegen in het noorden van Antwerpen, in het centrum van het landelijke, groene Essen. De woonzorgcampus De Zavel is gelegen in de Seefhoek in Antwerpen. De campus opende in 1984, maar intussen is De Zavel uitgegroeid tot dé referentie voor de zorg en ondersteuning van personen met een niet-aangeboren hersenletsel, een uitbehandeld en gestabiliseerd psychiatrisch ziektebeeld en de ziekte van Huntington. Sofie Van Ingelgem vindt het kiezen van een juiste wandbekleding zeer belangrijk. GZA telt in totaal elf woonzorgcampussen. In de woonzorgcampussen waar geen wandbekleding aanwezig is, ziet ze een duidelijk verschil. “In de woonzorgcentra waar we het nog niet hebben, zien we veel meer sporen op de muren. De rollators, rolstoelen en andere karretjes zorgen best wel voor wat schade. We moeten veel meer onderhoud en schilderwerken doen. Je kan niet elke maand schilderen omdat ze er tegen zitten met een rolstoel. Wandbekleding is dus zeer belangrijk.” GZA Zorg en Wonen is momenteel samen met de architect aan het bekijken voor welke wandbekleding ze zouden kiezen voor de twee nieuwe projecten. “Je moet iets zoeken dat huiselijk genoeg is en enige stoot- en krasvastheid heeft. We willen het liefst iets dat ook proper blijft. Die huiselijkheid is superbelangrijk voor GZA Zorg en Wonen. Een lambrisering lijkt me dus de beste optie voor de gangen. Dan denk ik aan een hoogte van 90 centimeter. Dat maakt dat de ergste zone beschermd wordt en er toch nog een huiselijke sfeer kan gecreëerd worden.”
KEUZE VOOR MATERIAALSOORT
Maar voor welke soort bekleding kies je dan best? “Zeker geen gewone gipskartonplaten, want die zien er na enkele maanden niet meer uit”, zegt Sofie Van Ingelgem. “Je kan wel kiezen voor een stootvastere kwaliteit, maar alsnog brengt dit nog steeds veel onderhoud en schilderwerk met zich mee. Vroeger werd hier vaak tegelwerk voor voorzien, zoals faiences. Hier kan men
ook nog steeds voor kiezen, wat we ook nu doen op de gelijkvloerse verdieping van ons nieuwbouwproject in De Zavel. “Momenteel overwegen we om gelamineerde kunststofharsplaten of pvc te plaatsen. Pvc heeft voordelen. Dan denk ik aan een pvc-plaat van bijvoorbeeld 2 millimeter. Dat is zeer dun materiaal. Ook hierin kan je verschillende kleuren en afwerkingen kiezen. Je kan perfect de kleuren van de muur afstemmen op de kleur van de pvc. Je kan er op de koop toe hoeken in laten plooien door het thermisch te verwarmen op de werf zelf zodat dit een naadloze oplossing is. Pvc is ideaal om hoeken aan liften-ingangen mee af te kleden of speciale hoeken in badkamers. Het is betaalbaar en zo kan je het eventueel binnen je budget houden.”

VOORDELEN VAN PVC-MUURBESCHERMINGSPANELEN
Joeri Geukens van Protecura, ziet veel voordelen in pvc-panelen als materiaalsoort voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Protecura profileert zich binnen de zorgsector als de referentie voor het leveren en plaatsen van muur-, hoek- en deurbescherming alsook het leveren en plaatsen van pvc, inox of houten leuningen. “Pvc-panelen met een hoogte van 90 à 120 centimeter is ideaal. Dan is naast de onderkant van de muur ook de leuning beschermd, op identiek dezelfde manier. Dan blijft de muur proper. Al het rollend materiaal, zoals karretjes, rolstoelen en rollators, kan dus geen schade aanrichten. De panelen zijn krasvast zodat ze beschermd en netjes blijven. Op het einde van de rit bespaar je dus veel schilderwerken.” De standaardpanelen hebben een brandklasse B-S2, d0. “Die worden tot op heden het meeste gebruikt”, zegt Geukens. “In de nieuwbouwprojecten wordt er meer en meer aandacht besteed aan brandveiligheid. Daarom wordt er meer en meer overgeschakeld naar de strengere brandklasse B-S1-d0. Naar vorm is er niet veel gewijzigd, maar wel naar karakteristieken. Het paneel is iets dunner. Deze panelen hebben een dikte van 1,5 millimeter. Op het moment dat je dat aan de muur hangt, zie je dat niet. Ook naar kleurcodes is het allemaal identiek. Een standaardpaneel heeft een dikte van 2 millimeter. Een alternatief voor de pvc-panelen is Curamur, een stijlvolle en optimale wandbescherming welke eveneens over een goede brandnorm beschikt, namelijk B-S1, d0.”
TEKENINGEN
Je kan op de pvc-panelen ook afbeeldingen printen, zoals foto’s. “Dat kan handig zijn voor een kinderziekenhuis waar je zaken op de muren kan zetten”, zegt Geukens. “De panelen zijn makkelijk te reinigen met een standaardreiniger en dan zijn die weer proper. Zeker in natte ruimtes en operatiekwartieren is het belangrijk om die panelen thermisch te lassen.” Verder heeft Protecura ook een pvc-stootbuffer in het assortiment zitten, met een hoogte van 20 centimeter. “Een andere variant is de rubberen stootbuffer, die meer gebruikt wordt in de kelders van de ziekenhuizen. Die voorkomt eveneens dat het rollend materieel niet tegen de muur kan botsen.” Qua hoek- en deurbescherming biedt pvc ook veel mogelijkheden. “Je kan die pvc-hoeken op een aluminiumprofiel gaan zetten, voor extra stevigheid. Hoeken die onbeschermd zijn brokkelen af. Dat wil je vermijden. Je kan de hoeken in dezelfde kleuren doen als van de wanden. Het is wel belangrijk dat je alles door een professional laat gebeuren. De afgelopen 10 jaar hebben we met Protecura hier al veel ervaring in gehad.”

FUNCTIONELE DEURLIJSTEN
Sofie Van Ingelgem: “Er bestaan verschillende oplossingen om hoeken te beschermen. Bijvoorbeeld aan de liften durven we al wel eens een pvc-hoek te kleven over de hoeken in dezelfde kleur als de liftpanelen zodat deze hoeken beter beschermd worden. Of voor echt extreme plaatsen zou je ook kunnen kiezen voor Volkern-hoeken met een afgeronde beschermstrip uit opgegoten PU, zoals we deden in Sint-Camilus. Verder kan ook schade aan deurkaders voorkomen. De schade aan metalen deurkaders is steeds duidelijk zichtbaar doordat de verflaag eraf gestoten wordt. Je kan ook kiezen voor inox-deurkaders maar dit is voor onze sector niet huiselijk genoeg.” Voor deurlijsten kiezen ze bij GZA Zorg en Wonen het liefst voor massieve houten deurchambranten of deurlijsten die gebeitst worden. Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout te beschermen tegen weer en wind en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. “Dat om enerzijds de huiselijke sfeer zo veel mogelijk te creëren en anderzijds de schade zo mooi en kostenbeperkend te herstellen”, aldus Van Ingelgem.
Naast pvc houden ze bij het GZA ook de optie open voor kunststofharsplaten voor hun wandbekleding. “Je kan hier kiezen voor extra krasvaste afwerkingen”, zegt Sofie Van Ingelgem. “Zelfs als je er met je sleutel zou overgaan, zie je niets. Er zijn ook fingerprint-proof en antibacteriële afwerkingen. Die doden de bacteriën op de buitenlaag, wat gezien de COVID-19 een interessante optie zou kunnen zijn. Je hebt er verschillende diktes in en kan uit diverse decors kiezen, zoals uni-kleuren, houtstructuren of zelfs een marmeren look. Je kan
zelfs een foto op de platen laten printen. Een houtlook lambrisering maakt het warmer. Dat zorgt er alvast voor dat je geen ziekenhuissfeer hebt. Het wordt ook gebruikt voor de afwerking van keukens, badkamers, cleanrooms en operatiekwartieren. Maar het is tamelijk duur.”
BRANDVEILIGHEID
Welk materiaal je ook kiest, zorg dat je altijd materiaal neemt dat brandwerend en brandvertragend werkt volgens de norm NBN EN 13501. Er moet immers voorkomen worden dat een beginnende brand zich snel uitbreidt langs de binnenwanden of plafonds en dat zich snel een te grote rookdichtheid ontwikkelt. Dit is belangrijk omdat er anders mogelijk voor gebruikers onvoldoende tijd is om te vluchten wanneer niet aan de eisen voor brandvoortplanting en rookontwikkeling wordt voldaan. “Zeker voor gangen moet je er voor zorgen dat je een B-S1,d1- kwaliteit hebt of beter”, zegt Sofie Van Ingelgem. “Deze classificering toont aan dat de materialen moeilijk ontvlambaar zijn, waardoor een brand zich minder snel verspreidt en er geen tot geringe rookontwikkeling is. En kies ook voor een goede norm dat het product bij een brand niet te veel begint te druppelen. Dit is een bij wet opgelegde norm voor materialen in gangen.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.