ZORG Magazine is hét vakblad voor leidinggevenden in de Belgische zorgsector. Aansluitend op het vakblad bieden we een pragmatisch lerend netwerk om best practices uit de zorgsector te delen. Dit gebeurt via verschillende vakbladen, digitale kanalen en events zoals seminaries en workshops, alsook de awardshow Zorgwerkgever van het Jaar en een eigen buitenlands Zorgcongres. Op die manier willen we de sector inspireren en naar een hoger niveau tillen.
[email protected] [email protected]
KoWala BC
Amelia Earhartlaan 19 bus 301
9501 Sint-Denijs-Westrem
Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.
Naar norminterpretatie over de nieuwe normen woonzorgcentra?
Inhoudelijk blijven vele vragen voorlopig onbeantwoord. Misschien wel de centrale vraag: hoe en door wie wordt de verbinding tussen thuiszorg en woonzorgcentra concreet geregeld? Wie coördineert die zorg? Wie verplaatst zich naar wie en vooral wanneer en met welke middelen? Is er hiervoor voldoende personeel beschikbaar en hoe is de financiering van de zorg geregeld?
Voor vele directies is het helemaal niet duidelijk wie wat is als de tekst een mengelmoes maakt van verwijzingen naar enerzijds familie, dan weer vertegenwoordiger en mantelzorger. En zelfs naar vrijwilligers als het over het welzijn of de huisvesting of vertegenwoordigen van de bewoner gaat. Het lijkt zinvol om een specifiek familielid als vertegenwoordiger aan te stellen. Immers mantelzorgers kunnen wisselen, laat staan vrijwilligers, zeggen sommige directies..
Hier en daar is de tekst ook niet duidelijk. Zo is er artikel 7: “De bewoner en zijn familie of mantelzorgers genieten de grootst mogelijke vrijheid”. Wat wordt begrepen onder “grootst mogelijke vrijheid”? Betekent dit onder andere een vrijheid in bezoekrecht of verder eveneens over maaltijden, verzorging…?
Een ander voorbeeld is artikel 25. 5°. Dat stelt dat het woonzorgcentrum aantoont dat “de bewoner of zijn familie en mantelzorgers instemmen met het zorg- en begeleidingsplan”. Dat “instemmen” is moeilijk toe te passen: het betekent dat telkens de zorg wordt bijgestuurd, de bewoner of zijn familie en mantelzorgers dienen in te stemmen. Dit is niet werkbaar.
Een ander voorbeeld is het bezorgen van het verslag van de gebruikersraad “aan alle bewoners, familie of mantelzorgers”. Een voorstel zou kunnen zijn om het woord “bezorgd” te vervangen door “ter inzage op een centrale plaats van het woonzorgcentrum”.
De aangehaalde lijst is zeker niet limitatief. Het geeft enkel aan dat ook in de nieuwe teksten er, net zoals in het verleden, ruimte is voor interpretatie van de normen.
(DVDM)
Lees ook
Een liftongeval: wie draait ervoor op?
Sint-Trudo Ziekenhuis investeert in Da Vinci robot
Expertise en innovatie maakt revalidatie in Inkendaal buitengewoon
Antistoffen COVID-19 niet bij iedereen even duurzaam
UZ Brussel neemt Radixactsysteem in gebruik
Andere artikelen
Suïcide-veilig douchepaneel vervangt klassiek bad
Van 3 campussen naar 1 nieuwbouwziekenhuis: de krachttoer van de HR-dienst
Familiehulp: “We zorgen voor onze cliënten en onze medewerkers”
Zorgbedrijf Roeselare: “Onze medewerkers hebben een hart voor de zorgsector”
Reïntegratie op school van kinderen met hersentumor te moeizaam