ZORG Magazine is hét vakblad voor leidinggevenden in de Belgische zorgsector. Aansluitend op het vakblad bieden we een pragmatisch lerend netwerk om best practices uit de zorgsector te delen. Dit gebeurt via verschillende vakbladen, digitale kanalen en events zoals seminaries en workshops, alsook de awardshow Zorgwerkgever van het Jaar en een eigen buitenlands Zorgcongres. Op die manier willen we de sector inspireren en naar een hoger niveau tillen.
[email protected] [email protected]
KoWala BC
Amelia Earhartlaan 19 bus 301
9501 Sint-Denijs-Westrem
Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.
Nachtzorg: onmisbare ondersteuning, maar nog weinig gekend
“Nachtzorg is een pluralistisch initiatief met medewerking van het Ministerie van Welzijn van de Vlaamse Gemeenschap. Nachtzorg wordt nog niet aangeboden in alle Vlaamse provincies. In de stad Antwerpen is men er zes jaar geleden mee gestart. In Oost-Vlaanderen was er een beperkt aanbod maar dat is nu stopgezet. In de regio Halle-Vilvoorde, Tervuren en in arrondissement Leuven wordt nachtzorg sinds één jaar aangeboden. Verschillende thuiszorgdiensten, vrijwilligersorganisaties en woon- en zorgcentra sloegen hiervoor de handen in elkaar. Iedere zorgbehoevende oudere uit de regio kan sindsdien een beroep doen op dit zorgaanbod.“
Drie formules
“Afhankelijk van de thuissituatie en de mogelijkheden van de zorgbehoevende bieden wij drie formules aan, of een combinatie ervan. Bij nachtoppas komt een vrijwilliger ’s nachts thuis. Bij nachtzorg komt een gediplomeerde verzorgende ’s nachts thuis. Tenslotte is er ook de formule van een nachthotel: dit is een tijdelijke nachtzorg in een woon- en zorgcentrum.” Wie kan er een beroep doen op nachtzorg? Leen Neirinck: “Het gaat om zorgbehoevenden ouder dan 65 jaar. Ze behoren tot één van de volgende doelgroepen: zwaar zorgbehoevenden met een langdurige chronische aandoening; personen in een palliatieve situatie; personen met dementie; gezinnen waar een tijdelijke ontlasting van de mantelzorg noodzakelijk is. De kostprijs per nacht bedraagt 25 euro, en een nacht duurt 9 uren.
Vrijwilligers
“Vrijwilligers hebben een uiteenlopend profiel. Het zijn doorgaans vrouwen, vaak jonge gepensioneerden en ook heel wat studenten. Het is overigens niet altijd even makkelijk om vrijwilligers te vinden. In de regio Halle-Vilvoorde, Tervuren moeten wij daarom regelmatig gediplomeerde verzorgden inzetten in plaats van vrijwilligers. Van vrijwilligers verwachten we vooral dat ze zelfstandig zijn en het hart op de juiste plaats hebben. Van onze kant bieden wij onder meer een EHBO-opleiding aan.”
Grotere behoefte
“In Vlaams Brabant hebben het afgelopen jaar 180 verschillende cliënten beroep gedaan op nachtzorg en in totaal hebben wij ongeveer 2500 nachten gedaan bij deze mensen. Dat aantal ligt boven onze verwachtingen maar wij weten zeker dat er een grotere behoefte is. Daarom trachten wij het initiatief meer ruchtbaarheid te geven in de pers. Er is zeker een nood aan nachtzorg maar mensen weten ons nog niet altijd te vinden of ze nemen te laat initiatief om ons in te schakelen,” besluit Leen Neirinck.
Bert Verbeke
Lees ook
Immuuntherapie biedt nieuwe perspectieven bij kno-kankers
NIDCAP-opleidingscentrum aan UZ Leuven
Emmaüs zorggroep sluit netwerkcontract
Jobstudenten in de zorg
Louis Tobback legt eerste steen van ziekenhuisvleugel voor gloednieuwe MRI
Andere artikelen
Limburgse orthopedisten van andreaz-ziekenhuizen gaan samenwerken
Suïcide-veilig douchepaneel vervangt klassiek bad
Van 3 campussen naar 1 nieuwbouwziekenhuis: de krachttoer van de HR-dienst
Familiehulp: “We zorgen voor onze cliënten en onze medewerkers”
Zorgbedrijf Roeselare: “Onze medewerkers hebben een hart voor de zorgsector”