Nieuw dementieplan moet stigma wegnemen

In de loop van de volgende 35 jaar zal het aantal  mensen met dementie verdubbelen. De aanwezigheid van dementie in onze samenleving zal een omvang bereiken die iedereen zal beroeren en die een ander beleid dan het huidige vergt. Volgens het dementieplan van minister Vandeurzen is het dementiebeleid een opdracht voor àlle overheden, zorgverstrekkers en ook voor de samenleving. De minister wil met een campagne het stigma dat op dementie rust wegnemen, investeren in de ondersteuning van mantelzorgers en in een samenwerking van zorgverstrekkers en samenleving die toelaat dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.  Minister van Innovatie Ingrid Lieten van haar kant drijft de investeringen op in onderzoek naar dementie.  
Wetenschappelijk onderzoek

De Vlaamse regering investeert sterk in onderzoek naar dementie. Minister van innovatie Ingrid Lieten: “Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) investeert jaarlijks ongeveer 10 miljoen euro aan onderzoek omtrent dementie. Het onderzoek van twee Vlaamse onderzoekers verbonden aan het VIB, namelijk prof. Bart De Strooper en prof. Christine Van Broeckhoven staat internationaal hoog aangeschreven. Het Centrum voor Medische Innovatie (CMI) werd opgericht in 2010 en start onder andere met de harmonisering en coördinatie van de Vlaamse biobanken. Het CMI krijgt hiervoor ongeveer 9,5 miljoen euro. Het IWT verleende de jongste 10 jaar in het domein van dementie telkens ongeveer 4 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling door bedrijven en individuele mandaten voor doctoraatstudenten en postdoctorale onderzoekers.”
Recent startte een internationaal netwerk van excellentiecentra met een focus op dementie. Momenteel nemen al Duitsland, Groot-Brittanië en Canada deel. Door de zeer sterke wetenschappelijke positie van Vlaanderen, het belang van het onderzoek voor de samenleving en de interesse vanwege de industrie in Vlaanderen, onderzoekt minister Lieten nu de mogelijkheid om aan te sluiten bij het internationale netwerk van excellentiecentra. Het budget voor deze deelname bedraagt 1 miljoen euro gespreid over een periode van 3 jaar. De samenwerking met internationale toponderzoekscentra moet een stevige impuls geven aan het onderzoek in Vlaanderen.

Bert Verbeke

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.