Obesitas

Nieuw: Obesitas Platform België

Het Obesitas Platform België werd vandaag officieel gelanceerd tijdens de Obesity Academy. Het OPB wil vooroordelen en mythes over obesitas verminderen en beleidsmakers en andere actoren inlichten over de aard van de ziekte en de behandelmethoden.

Obesitas wordt wereldwijd alsmaar een groter probleem, met 650 miljoen mensen die aan obesitas lijden. Ook in ons land is de toestand ernstig: de meest recente data in België geven aan dat 55 procent van de volwassenen overgewicht (BMI 25,0+) heeft, en dat 21 procent of bijna 2 miljoen Belgen kampen met obesitas (BMI 30,0+). Ongeveer een kwart van de Belgische kinderen kampt met overgewicht en 5 procent heeft obesitas.

Te simplistisch

De maatschappij kijkt te simplistisch naar mensen met obesitas: ‘eet minder en beweeg meer’. De aanwezigheid van deze stigmatisering en gebrek aan kennis over obesitas kunnen leiden tot slecht geïnformeerde klinische beslissingen. Het leidt ook tot onnauwkeurige aanbevelingen op het gebied van de volksgezondheid en een onproductieve toewijzing van beperkte middelen.

Het Obesitas Platform België (OPB) wil daar absoluut iets aan doen. Dit is het momentum, nu dat in de gezondheidsprioriteitenlijst 2022 – 2024 van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) obesitas met stip genoteerd staat.

Juiste zorg op juiste moment

Het OPB, een unieke samenwerking van obesitas-experten en patiëntenorganisaties in België, pleit, vanuit verschillende perspectieven, samen voor:

  • een zorgpad gericht op toegankelijke en efficiënte obesitaszorg: de juiste zorg op het juiste moment aangepast aan de individuele noden van de persoon;
  • structurele oplossingen aanreiken voor de vele uitdagingen rond effectieve obesitaszorg;
  • bundelen van actiepunten naar beleidsmakers.

De missie van het OPB is duidelijk: vooroordelen en mythes over obesitas verminderen en beleidsmakers en andere actoren inlichten over de aard van de ziekte en de behandelmethoden.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.