Nieuw rusthuis Pardoen Wervik zal zorg op hoger niveau tillen

Het huidige gebouw dateert van 1969. Het had zijn beste tijd gehad en was niet meer conform de nieuwe eisen in de ouderenzorg. De tijdelijke architectenvereniging D’Hondt en Delie ontwierp een nieuw rusthuis goed voor 105 kamers, vijftien meer dan in het oorspronkelijke gebouw. Pilootaannemer is Bekaert Building Company.  De werken zijn begonnen eind 2008, zullen ongeveer 300 werkdagen in beslag nemen en zouden afgerond moeten zijn tegen november 2011.   De eerste bewoners zullen in mei 2010 hun intrek kunnen nemen in het nieuwe gebouw na voltooiing van de eerste fase. Deze fase omvat onder meer de realisatie van alle essentiële functies van het toekomstige project waaronder de centrale inkom, de keuken en de polyvalente ontmoetingsruimtes. In deze fase zullen ook vier van de zeven toekomstige zelfstandige leefgroepen gerealiseerd worden. Na voltooiing van deze fase wordt het oude hoofdgebouw afgebroken en kan de tweede fase aangevat worden.  Het verschil met het huidige rusthuis is moeilijk te onderschatten. De huidige kamers hebben een oppervlakte van 12m². Dat zal in de nieuwbouw meer dan verdubbeld worden naar meer dan 27m² met eigen toilet en douche. De bouwheer en ontwerpers hebben bewust gekozen voor een kleinschalige aanpak. Uitwendig wordt dat geconcretiseerd door de gefragmenteerde bouwvolumes en de variatie in de daken. Op organisatorisch vlak wordt het geheel onderverdeeld in vijf kleinschalige en zelfstandige leefgroepen met een huiselijke stijl, met elk een eigen verpleegpost en woonkamers. Opmerkelijk is ook dat het nieuwe rusthuis zich zowel naar het noorden als naar het zuiden oriënteert. De meer valide bewoners krijgen de kans het straatleven te bekijken en er deel van uit te maken. De zorgbehoevende bewoners krijgen vanuit hun bed een ruim zicht op de omgeving.  De vide die reikt tot in de centrale hal, resulteert in open zichten en trekt het daglicht binnen tot op de gelijkvloerse verdieping.  Met het oog op de sociale integratie wordt de buitenschoolse kinderopvang in het gebouw geïntegreerd, met inkijk van de bewoners, en komt er een open brasserie die opengesteld zal worden voor iedereen.  Er ging ook bijzonder veel aandacht uit naar de integratie van de hedendaagse communicatietechnologie. Dat blijkt onder meer uit het domoticasysteem, het uitgebreide informatienetwerk via glasvezel- en coaxkabel voor internet, uit het geavanceerd toegangscontrolesysteem en personenenvolgsysteem.  Het project zal in het totaal meer dan 6.800m² beslaan en zal een investering van meer dan 13 miljoen euro vertegenwoordigen, waarvan bijna 7 miljoen euro gesubsidieerd wordt door VIPA en 0,6 miljoen door provincie West-Vlaanderen. (RNP)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.