Nieuwbouw AZ Damiaan thuismatch voor Boeckx & Partners

AZ Damiaan ontstond in 1999 als een fusie van het ziekenhuis Heilig Hart en het Ziekenhuis Sint-Jozef. Bij het beklinken van de fusie werd al afgesproken om op termijn alle diensten te groeperen op één site, meer bepaald de terreinen op campus Heilig Hart. Deze centralisatie komt de duidelijkheid voor de bezoekers ten goede en werkt op termijn kostenbesparend.

Al in 2000 werd de procedure opgestart en zeven jaar later kwam het principieel akkoord van de Vlaamse overheid. Het bureau schakelde Boeckx & Partners in voor het ontwerp en de firma Grontmij nam de coördinatie voor zijn rekening. Verder zijn ook de studiebureaus De Klerck en Intimoda bij dit project betrokken.

Aannemer Van Laere begon in 2008 met de bouw van een nieuwe parkeergarage op de terreinen van de oorspronkelijke parking. In de zomer werd het gebouw dat 323 parkeerplaatsen telt, officieel in gebruik genomen. Het bestaat uit een stalen constructie met glasgevel en printtekening met het oog op een optimale integratie in deze overwegend groene zone in de nabijheid van het Maria Hendrikapark.

Van Laere werd ook aangesteld als aannemer van het nieuwbouwziekenhuis. Van het bestaande ziekenhuis zal maar één blok gerenoveerd worden en geschakeld worden aan het nieuwe ziekenhuis.

Het ontwerp is gebaseerd op het idee van zorgclusters. Dit betekent dat op verschillende niveaus diensten voor een specifiek zorgprofiel aan elkaar gekoppeld worden. Door alles te centraliseren rond een centrale patio, hebben de ontwerpers er een compact en dus energiezuinig gebouw van gemaakt. De binnenpatio is uitgediept tot op het niveau van de kelder, zodat er ook op het ondergrondse niveau daglicht valt.

Als alles volgens plan verloopt zal het nieuwe fusieziekenhuis in 2012 voltooid zijn.

(RNP)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.