Opening TheA - AZ Sint-Maarten

Nieuwbouw voor TheA op site AZ Sint-Maarten

Het Therapeutisch Atelier – ‘TheA’ – verhuisde deze week naar een gloednieuw gebouw op de site van AZ Sint-Maarten in Mechelen. TheA huist voortaan in een modern, nieuw complex. Dat sluit helemaal aan op de noden van patiënten, artsen en medewerkers van de dageenheid kinder- en jeugdpsychiatrie.

De officiële inhuldiging van het Therapeutisch Atelier, kortweg ‘TheA’ vond plaats op donderdag 16 juni in het bijzijn van onder meer Jan Ennekens, directeur van AZ Sint-Maarten en Gabriella De Francesco, Mechels schepen van Welzijn en Gezin. De nieuwbouw van TheA p ode site van AZ Sint-Maarten omvat aangepaste ruimtes voor de leefgroepen. Er is ook binnen- en buiteninfrastructuur voor individuele en groepsmomenten. Een artistieke installatie in de onthaalruimte die kunstenares Tramaine de Senna speciaal voor TheA creëerde, maakt het geheel compleet.

Huiselijke inkleding om crisissen tegen te gaan

TheA was tot voor kort in Duffel gevestigd. “We zijn trots op het gebouw. De nieuwbouw is volledig afgestemd op onze werking: een gezellig geheel met ruimte en aangrenzende tuin voor elke leefgroep, een plaats om rustig onderling en met ouders te werken, een grote sporthal, een multifunctionele ruimte voor de gezinsdagen… Daarnaast hebben we ook bewust gekozen voor een huiselijke inkleding om crisissen tegen te gaan”, vertelt psychiater Danielle van de Merwe.

“In Duffel zaten we mooi in het groen, maar bevonden we ons eigenlijk te ver van het ziekenhuis”, zegt Eleni Van Looy, hoofdverantwoordelijke van TheA. “Administratie, inschrijvingen dossierbeheer – alles zal nu een pak vlotter verlopen.”

Plaats voor 20 kinderen

In 2017 lanceerde de Vlaamse overheid een oproep om bedden om te zetten naar nieuwe K-bedden, ofwel bedden voor de observatie en behandeling van kinderen. AZ Sint-Maarten tekende hierop in.

“Zo kregen we twintig plaatsen ter beschikking. Op basis van een rondvraag bij verschillende voorzieningen over hun noden en ervaring met kinder- en jeugdpsychiatrische zorg, kozen we voor een kortdurend traject. Met stoelen in plaats van bedden. Inhoudelijk bepaalden we enkele kernthema’s, zoals de samenwerking met het hele gezin en het netwerk van de patiënt, wat voor ons zeer belangrijk is. Ook de verbinding met reeds betrokken hulpverlening en onderwijs staat centraal. Onze deuren openden in september 2018”, vertelt Eleni Van Looy.

In de nieuwbouw van TheA p de site van AZ Sint-Maarten kunnen twintig kinderen van 2 tot 16 jaar terecht. Ze zijn opgedeeld in drie groepen: kleuters, lagereschoolkinderen en pubers. De kinderen verblijven enkel overdag op de afdeling, ’s avonds en tijdens het weekend gaan ze terug naar huis. “We bieden geen crisisinschattingen aan, noch dag-nacht- of crisisopvang”, benadrukt van de Merwe.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.