UPC Duffel

Nieuwe High & Intensive Care Unit in UPC Duffel

Het UPC Duffel opent een nieuwe High & Intensive Care Unit. Daar kunnen in de toekomst patiënten in een psychische crisis terecht. In een High & Intensive Care-werking staan intensieve zorgen op maat van de noden van een patiënt centraal. “Nu kunnen we meer op maat werken.”

In een High & Intensive Care Unit (HIC) vormen één-op-één-begeleiding, continue afstemming en het zo minimaal mogelijk gebruik maken van vrijheidsbeperkende maatregelen de bouwstenen. Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel krijgt voor de realisatie van de nieuwe High & Intensive Care Unit extra personeel van federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke.

Overgewaaid uit Nederland

Het concept van High & Intensive Care komt overgewaaid uit Nederland en vindt z’n weg doorheen de psychiatrie in België. Centraal staat zorg op maat voor patiënten in crisis met zo veel mogelijk aanwezigheid en nabijheid. De gesloten opnameafdeling voor crisisinterventie van het UPC Duffel evolueert naar een High & Intensive Care Unit.

Tom Rosseels, psycholoog op de afdeling: “Zo zetten we de weg verder die we de afgelopen tijd reeds bewandelden: meer zorg op maat bieden in crisismomenten, wanneer mensen of hun omgeving het meest kwetsbaar zijn.”

Meer contact

Extra zorgverleners en het werk anders organiseren maken meer ruimte voor één-op-één contact tussen patiënt en zorgverlener, zeker in acute crisissituaties. “We staan voortaan meer midden de leefgroepen. Aanwezig zijn, heel dicht naast je patiënt gaan staan en op die manier escalatie van crisissen vermijden. We praten in gesprekken rond zorgafstemming niet alleen over de patiënt, maar proberen deze samen met naasten en het externe hulpverleningsnetwerk zoveel als mogelijk actief te betrekken. Elke patiënt krijgt een persoonlijke begeleider waarmee zij samen hun traject afleggen en in gesprek kunnen gaan over de verwachtingen”, vertelt Vanessa Aerts, hoofdverantwoordelijke op de afdeling.

Intensieve zorgen

Wie verblijft in de gesloten opnamedienst krijgt standaard een eenpersoonskamer toegewezen in het high care-gedeelte. Architecturale aanpassingen geven de afdeling een meer geborgen en huiselijker karakter met onder meer dimbare lichten, planten en kunst aan de muur.

In geval van ernstige ontregeling, bijvoorbeeld bij agressie of een sterk toegenomen risico op suïcide, kan de patiënt tijdelijk terecht in het intensive care-gedeelte, net naast de leefgroepen. Daar bevinden zich kamers die meer lijken op gewone patiëntenkamers, maar met minder prikkels en meer beveiliging. In dit gedeelte kan men de zorg opschalen en er is ruimte voor meer één-op-één-begeleiding. De deur kan er open blijven en er is de mogelijkheid tot rooming-in, waarbij een familielid of vriend aanwezig mag zijn en zelfs mee kan overnachten.

Dr. Didier Schrijvers, psychiater op de afdeling: “Vroeger was er enkel de keuze tussen verblijven in een leefgroep of afzonderen in een kale en koude afzonderingskamer. Maar de realiteit is niet zo zwart-wit. Nu kunnen we meer op maat werken. Escalaties kan je echter nooit helemaal uitsluiten. Zijn ook de zorgen op de intensive care onvoldoende en blijkt afzondering toch onvermijdelijk, dan wordt die in de tijd maximaal beperkt.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Andere artikelen

It seems we can't find what you're looking for.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.