Dr. Declercq met knierobot

Nieuwe knierobot in AZ Sint Elisabeth

Het AZ Sint-Elisabeth in Zottegem kocht een hoogtechnologische knierobot aangekocht. Die zal helpen bij het plaatsen van een totale knieprothese. Daardoor kan men de knieprothese nauwkeuriger plaatsen. Dat zorgt voor minder klachten na de ingreep en de knie beter functioneert in vergelijking met een ‘klassiek’ geplaatste prothese.

Ook al ervaart de grote meerderheid van de patiënten na een gewrichtsvervangende ingreep een grote verbetering wat pijn en kniefunctie betreft, toch blijkt uit internationaal onderzoek dat 19% van de patiënten na een totale knieprothese niet helemaal tevreden is. De drie voornaamste klachten zijn stijfheid, instabiliteit en pijn.

Ligamenten

Telkens hebben de klachten te maken met de ligamenten. Stijfheid komt doordat de ligamenten te strak opgespannen zijn en de patiënt de knie onvoldoende kan plooien of strekken. Instabiliteit zorgt voor een onzeker gevoel, bijvoorbeeld bij het nemen van de trap. Ook hier is de oorzaak te vinden in het niet goed functioneren van de ligamenten rond de knie, wat ook tot pijn kan leiden. Rekening houden met de ligamenten tijdens het plaatsen van een knieprothese is dus van cruciaal belang.

“Ligamenten zijn uniek”, legt dr. Kristof Declercq uit. “Doordat ze verschillen van individu tot individu is het niet eenvoudig om de juiste balans te vinden over het hele bewegingsbereik van de knie.” Daar komt de nieuwe OMNIbotics-knierobot, die het AZ Sint-Elisabeth heeft aangekocht, goed van pas. Die kan ‘live’ de individuele ligamenten van een patiënt in kaart brengen, en dat zonder extra medische beeldvorming zoals MRI of CT. De robot voorspelt de spanning op de gewrichtsbanden nog vóór het uitvoeren van de beenderige zaagsnedes. Daardoor kan de chirurg tijdens de ingreep de zaagsnedes zó plannen dat de gewenste balans wordt bereikt over de gehele bewegingsvrijheid van de knie. De femorale zaagcouperobot wordt uiterst nauwkeurig gepositioneerd, rekening houdend met het operatieplan.

Knierobot zorgt voor hogere patiëntentevredenheid

Dankzij de robot kan men bij het plaatsen van een knieprothese rekening houden met de individuele ligamentaire balans én met de as van het been. Hierdoor is er ook veel minder schade aan de omliggende weefsels. Dit zorgt ervoor dat er minder complicaties optreden, waardoor de patiënt sneller herstelt, sneller naar huis kan en minder klachten overhoudt na de ingreep. Bovendien is de knie stabieler en heeft de patiënt minder pijn en last van stijfheid.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.