Nieuwe moderne ziekenhuiscampus in Willebroek

Nieuwe moderne ziekenhuiscampus in Willebroek

Dit weekend opende AZ Rivierenland de nieuwe moderne ziekenhuiscampus in Willebroek. Waar meer dan een eeuw geleden de Hospice De Nayer werd opgericht, staat nu een compacte nieuwbouw met polikliniek en kinderdagverblijf.

Afgelopen zaterdag konden genodigden, patiënten, personeel en zorgpartners uit de regio voor het eerst een kijkje gaan nemen in de nieuwe polikliniek en het kinderdagverblijf. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en Willebroekse burgemeester Eddy Bevers.

Nu het gebouw officieel ingehuldigd is, verhuizen alle diensten stapsgewijs naar de nieuwbouw. Op 7 juni is de campus operationeel en volgt de aanleg van een parking en groenzone. Met deze nieuwbouw kiest AZ Rivierenland resoluut voor een regionale invulling van haar hoogstaand zorgaanbod.

Ziekenhuis én kinderdagverblijf

Patiënten kunnen in Willebroek terecht voor een brede waaier aan zorg, zoals kinesitherapie en rugschool, medische beeldvorming met CT-scan en mammografie, prikplaats labo, dagziekenhuis geriatrie, en een polikliniek met een uitgebreid aanbod aan consultaties.

De campus huisvest ook het nieuwe kinderdagverblijf Wille Wolle. Die is gelieerd aan kinderdagverblijf Kabouterland in Bornem. Wille Wolle voorziet voorschoolse kinderopvang voor 48 kinderen van 0 tot 3,5 jaar. De kinderopvang werkt inkomensgerelateerd.

Masterplan

De inhuldiging van de nieuwe campus in Willebroek vormt opnieuw een mijlpaal in het masterplan van AZ Rivierenland. Het ziekenhuis vernieuwt sinds 2013 haar drie campussen in Bornem, Rumst en Willebroek. Met deze vernieuwingsoperatie wil AZ Rivierenland nog beter kunnen inspelen op toekomstgerichte, regionale zorg.

“De ambulante campus in Willebroek in combinatie met onze campussen in Rumst en Bornem maakt dat we stevig verankerd zijn in de regio tussen Antwerpen en Brussel. Zo kunnen we kwaliteitsvolle en laagdrempelige zorg aanbieden in nauwe samenwerking met de eerste en derdelijnszorg”n aldus Bart Van Bree, afgevaardigd bestuurder.

In het najaar 2022 wordt ook de vernieuwde campus in Rumst opgeleverd.

Compacte nieuwbouw

De ziekenhuiscampus in Willebroek kent een rijke geschiedenis. In 1908 werd het ziekenhuis opgericht als Hospice De Nayer. Later is het omgebouwd tot Sint-Jozefkliniek. Vandaag staat hier de regionale campus van AZ Rivierenland. In 2018 verhuisde de laatste hospitaalbedden naar de campus Bornem en stond een deel van het gebouw in Willebroek leeg.

“De keuze voor een compacte nieuwbouw bleek efficiënter en energievriendelijker dan een volledige renovatie van het bestaande ziekenhuisgebouw”, aldus Bart Van Bree, afgevaardigd bestuurder. “Alle ruimtes worden voorzien van moderne apparatuur en zijn ruim en rustgevend ingericht volgens het principe van healing environment. Dat betekent dat we maximaal rekening houden met factoren als direct daglicht, een buitenzicht of natuurlijke materialen die een positieve invloed hebben op patiënten en medewerkers.”

De nieuwbouw op campus Willebroek heeft 11.176.000 euro gekost, inclusief btw. Dit prijskaartje is volledig door AZ Rivierenland en de artsen gefinancierd.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.