Nieuwe praktijkrichtlijn bundelt valpreventieplannen voor ouderen

Valpreventie is dus meer dan aangewezen. Iedere betrokken groep – huisartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten – had tot nu toe zijn eigen opvattingen en studies. Dat zorgde ervoor dat nogal wat kennis verspreid zat.
In opdracht van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Inge Vervotte heeft de K.U.Leuven nu een eenduidig plan voor valpreventie in de thuiszorg ontwikkeld. Een wetenschappelijke werkgroep onder leiding van Koen Milisen (Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap) en Eddy Dejaeger (dienst Geriatrie) werkte een praktijkrichtlijn uit die zich baseert op risicogroepen, specifieke valfactoren en preventieve acties.
Risicogroepen kunnen afgebakend worden met een eenvoudige vragenlijst: ouderen die in de jongste 6 à 12 maanden gevallen zijn of problemen hebben met evenwicht, lopen een aantoonbaar hoger risico. Zij worden verder onderzocht op specifieke valfactoren, zoals lage bloeddruk, verminderd zicht, voetproblemen of het effect van geneesmiddelen. Preventie kan bestaan uit oefeningen die spierkracht en evenwicht verbeteren. Maar ook een huisbezoek is belangrijk: zijn alle ruimtes goed verlicht en slingert er niets rond waarover je kunt struikelen?
Uit een studie waarbij de aanpak door 99 hulpverleners bij 1142 ouderen werd uitgevoerd bleek dat het merendeel van de hulpverleners de uniforme praktijkrichtlijn heel effectief vindt en op termijn wil gebruiken; vooral de tijdsbesparing om tot een correcte evaluatie en interventie te komen spreekt aan. Maar er is evengoed nog werk aan de winkel: voor de nieuwe aanpak echt kan renderen, is bijkomende financiering en meer overleg tussen de betrokken groepen op het werkveld nodig.
Info: www.valpreventie.be

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.