Nieuwe samenwerking in het zorglandschap

Zes belangrijke spelers in de zorgsector hebben beslist samen een nieuwe zorgorganisatie op te richten: vzw Solidariteit voor het Gezin en vzw Thuishulp samen met haar zusterorganisaties in de thuisverpleging. Ze geloven dat ze zo nog betere zorg kunnen bieden aan al hun klanten. De nieuwe organisatie zal 12.000 werknemers tellen.
Deze beslissing is ingegeven door de grote uitdagingen die de zorgdiensten te wachten staan: complexe zorgvragen van de cliënt, het verlangen om zo lang mogelijk thuis te blijven, de afgenomen trouw aan één bepaalde zorgverstrekker, technologische evoluties, het evenwicht werk-privé voor werknemers en nieuwe en commerciële spelers die het zorglandschap openbreken. Mee-evolueren is noodzakelijk, in het belang van de cliënten en de medewerkers.
De nieuwe zorgorganisatie is een unieke kans om een geïntegreerd totaalpakket aan diensten vorm te geven. “We willen met de nieuwe organisatie vanuit een humanistische levensvisie een kwaliteitsvolle zorg die toegankelijk is voor iedereen blijven nastreven”, zeggen Karin Van Mossevelde en Erwin Devriendt van vzw Thuishulp en vzw Solidariteit voor het Gezin.
De betrokken organisaties behoren tot de grootste thuiszorgdiensten in Vlaanderen en beschikken over expertise, kennis van zaken en ervaring op het terrein. Zowel van professionele medewerkers als van vrijwilligers.
Thuishulp vzw organiseert gezinszorg, aanvullende thuiszorg (poetshulp met en zonder dienstencheques, klusjeshulp, oppas) en kinderzorg. De vzw’s Thuisverpleging van de VoorZorg Antwerpen, Medisom Oost-Vlaanderen en Bond-Moyson West-Vlaanderen leveren verpleging aan huis. Deze organisaties zijn in alle provincies nauw verbonden met de Socialistische Mutualiteit.
Solidariteit voor het Gezin is vooral bekend van haar aanbod in de thuiszorg: thuisverpleging, gezinszorg, poetshulp, vervoer en oppashulp (door vrijwilligers). Ze beschikt ook over een rits Sloeber-kinderdagverblijven, 2 woonzorgcentra en het beheert verschillende groepen van assistentiewoningen. Solidariteit heeft een samenwerkingsakkoord met de Liberale, Onafhankelijke en Neutrale Ziekenfondsen.
De organisaties kennen elkaar al langer en werkten al intensief samen in projecten als Zorg24 en het mHealth-project ‘diabetes on the run’. Samen richtten ze ook de innovatieve zorgcentrale Z-plus op.
De oprichting van een nieuwe organisatie stelt alle partijen in staat verder te groeien, te innoveren en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Denken we maar aan het aantrekken van medewerkers op een zeer krappe arbeidsmarkt, het inspelen op de persoonsvolgende financiering, het belang van lokale verankering en buurtgericht werken (eerstelijnszones), of het aangaan van nieuwe uitdagingen in informatisering en zorg op afstand (mhealth).
“Samen staan we sterker om aan onze klanten onze kwaliteitsvolle zorg, ondersteuning, verpleging, oppas, opvang en allerlei nieuwe diensten te verlenen zonder elkaars concurrenten te zijn. Daarom schrijven we samen dit nieuw verhaal.”
Meer info: www.toekomstvanzorgenwelzijn.be

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.